Klaudia

Varázslat után párbeszéd

2004.12.02. 00:00

Programkereső

A Magyar Magic, vagyis a magyar kulturális varázslat csaknem másfél éves eseménysorozata ugyan lezárult Nagy-Britanniában, ám a kialakult, rendkívül szoros és gyümölcsöző párbeszéd nem szakadt meg a két ország között.

Ezt hangsúlyozta többek között John Nichols, az Egyesült Királyság budapest nagykövete azon a találkozón, amelyre ő és munkatársai hívták meg az emlékezetes széria szervezőit és az abban résztvevő művészeket. John Nichols rámutatott arra is, hogy a brit közönség körében még a reméltnél is nagyobb sikert arattak a magyar produkciók, olyannyira, hogy nem egy magyar művésznek széles rajongótábora alakult a szigetországban.

Így hát a kulturális párbeszéd nem szakadt meg Nagy-Britannia és hazánk között, ellenkezőleg: az elmúlt hónapokban szövődött kapcsolatok, együttműködések és a közös sikerek csak felerősítették a Magyarország iránti érdeklődést, ami a nagykövet szerint immár nem csak kulturális téren, de szélesebb összefüggésekben is értelmezhető. Nem véletlen tehát az sem, hogy jelentősen nőtt és növekszik a Nagy-Britanniából hozzánk érkező látogatók vendégéjszakáinak száma, miközben folymatosan gyarapszik az angol nyelvre fordított magyar irodalmi művek, művészeti, kiállítási katalógusok száma a könyvespolcokon.

A folytatódó brit és magyar együttműködés kitűnő példája a British Council és a Brit Nagykövetség közös szervezésében létrehozott, ugyancsak többhónapos programsorozat, melynek alapvető célja, hogy a két ország fiatal szakemberei találkozhassanak egymással, s újabbnál újabb együttműködési lehetőségeket alakítsanak ki. "A gondolatok sugárútján" elnevezésű eseményfolyam programjai nem csak itthon zajlanak, hanem a szigetországban is, ahol a "UK Experience-az Egyesítő Királyság" rendezvényeit Tony Blair miniszterelnök nyitotta meg az ideén áprilisban Londonban.

A Magyar Magic-kel kapcsolatban tehát elmondhatjuk: eddig tartott a "hivatalos" varázslat, amelyből megszületett a gazdag, hétköznapi párbeszéd.