Emőke

Újévi Strauss-muzsika Linzből

2004.12.08. 00:00

Programkereső

A Strauss-művek egyik legautentikusabb előadójának tartott Johann Strauss Ensemble újévi gálakoncertet ad az Erkel Színházban január 3-án. Az együttes hagyományteremtő szándékkal érkezik Budapestre, s a jövőben akár minden év januárjában felléphet majd hazánkban.
ebfafb58-e085-489f-8ed5-d329968839ed

A zenekar magyarországi koncertjét az Osztrák-Magyar Kulturális Egyesület kezdeményezte azzal a szándékkal, hogy az újévi gála ünnepi kulturális hagyománnyá fejlődhessen. Az egyesület képviselője, Reviczky Katalin elmondta: „a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjének televíziós közvetítése sok éve része már a budapesti ünnepi szezonnak. Ez azonban nem azonos az élő muzsikával, s nagy öröm számunkra, hogy a Strauss-zenét a linzi Johann Strauss Ensemble interpretációjában kapják a budapestiek.”

Az Erkel Színházban egyebek között hallható lesz a Mesél a bécsi erdő- és a Kék Duna-keringő, a Pezsgő-polka, a Terefere-polka, a Denevér-nyitány és az Egy éj Velencében nyitánya. A zenekar a 2005. február 5-i budapesti Operabálon is fellép majd.

A linzi Johann Strauss Ensemble 1985-ben alakult a százötven éves Bruckner Zenekar tagjaiból. Kezdeti osztrák fellépések után Németországban, Lengyelországban és Belgiumban turnéztak először. Az 1999-es Strauss-évben ők képviselték az autentikus Strauss-muzsikát Bécsben, Londonban, Tokióban Tajvanon, Hollandiában és Belgiumban. Eddig öt CD-jük jelent meg. Számos ország rádiója és televíziója készített felvételt műsoraikról.

A zenekar kifejezetten azzal a céllal jött létre, hogy a Strauss-család szerzeményeit hangversenyeken, a legmagasabb művészi igénnyel adja elő. Évente kb. huszonöt koncertet adnak. Az együttest Russell McGregor ausztrál származású hegedűművész irányítja. A zenekar mintegy ötszáz, a Strauss-családhoz kötődő vagy egyszerűen csak a zenekar stílusához illeszkedő zenedarabot tart műsoron. Ezek között természetesen ifjabb Johann Strauss művei szerepelnek a legnagyobb számban, de alkalmanként XVIII. századi, későromantikus és XX. századi kompozíciók is hallhatóak az együttes előadásában.