Sándor, Ede

Újra megnyílt a Scala

2004.12.09. 00:00

Programkereső

A közel három évig tartó renoválás befejeztével ismét várja a közönséget a milánói Teatro alla Scala. A munkálatok mintegy ötvenmillió euróba kerültek. A nyitóesten Antonio Salieri Europa riconosciuta című operáját játszották annak emlékére, hogy a színház ezzel a művel nyílt meg 1778-ban.
255be1e2-8096-44a9-9ba6-8114d2af9f34

A nagysikerű előadás rendezője Luca Ronconi, karmestere Riccardo Muti volt. Ronconi nélkülözte a látványos díszleteket és a pompás jelmezeket: modern és minimalista produkciót álmodott színpadra. Az előadás során a közönség beláthatott a kulisszák mögé, s mivel a jelenetek között nem engedték le a függönyt, a színpad átrendezései is a nézők szeme láttára zajlottak le. „Inkább próbának tűnt, mint nyitóestnek” – mondta Luca Barbareschi olasz színész. Olykor tükröket lógattak be a színpadra, melyek a zenekart és a publikumot is mutatták. Minden szereplő szürkés árnyalatú jelmezt viselt, kivéve a rikító kosztümben pompázó főhőst. A színház egyik kritikusa szerint Muti és az előadás két fő szoprán-énekese, Diana Damrau és Désirée Rancatore rendkívüli teljesítményt nyújtott az operaelőadás során.

A nyitóesten részt vett Silvio Berlusconi, valamint számos olasz és külföldi előkelőség. Az előadást az egész városban nagy kivetítőkön követhették az érdeklődők, köztük a San Vittore börtön foglyai is.