Sándor, Ede

KÓTA-díj 2004

2004.12.14. 00:00

Programkereső

Ünnepi hangversenyt rendez a KÓTA, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége a Magyar Kórusok Napján, december 16-án a Zeneakadémia nagytermében. A Kodály Zoltán születésének 122. évfordulója alkalmából rendezett koncerten adják át a KÓTA elnöksége által 2004. júniusban alapított KÓTA-díjat.
2405f1b0-f933-4a99-8a1f-5e8d5b9208ea

A Szövetség – mely társult tagszervezetek, énekkarok, népdalkörök, hangszeres együttesek, valamint magánszemélyek közösségi, illetve egyéni érdekképviseletét és érdekvédelmét látja el – a tavaszi elnökségi ülésen Kollár Éva elnök ötlete alapján kezdte lerakni e magas rangú szakmai elismerés alapjait, amelynek számos kategóriájában osztanak most díjat a magyar kulturális élet képviselői számára. A szövetség elsődleges feladatának tekinti az egyetemes zenekultúra s ezen belül a kórusművészet, a népzene, a műzene, a világi és az egyházi zene minden számottevő értékének feltárását és ápolását, kiemelkedő szerepet biztosítva a magyar zenei értékeknek. Több éves magas színvonalú, napi szintű együttműködés indította arra a KÓTÁ-t, hogy a Mecénás kategóriában elsőként a Magyar Rádió Rt. Bartók Főszerkesztőségét tüntesse ki.

A díjátadást övező ünnepi hangversenyen színpadra lép a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium Leánykara Soltészné Lédeczi Judit vezetésével, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Vegyeskara Párkai István vezényletével, a Cantate Vegyeskar ifj. Sapszon Ferenc vezetésével, valamint a Magyar Rádió Gyermekkara Thész Gabriella irányításával. A hangverseny védnökei Kodály Zoltánné Péczely Sarolta és Batta András, a Zeneakadémia rektora. A koncertre a belépés díjtalan.