Benedek

Népi zene, karácsonyra hangolva

2004.12.14. 00:00

Programkereső

Etno karácsonyi fesztivált rendez péntektõl vasárnapig a Nyitott Mûhely, ami alatt mintegy fél tucat, a négy égtáj folkmuzsikáját interpretáló zenekar fellépése értendõ.

A péntek este egyetlen koncertjét a Quartet B (a talányos B a formációt irányító Borbély Mihály nevére utal) adja. Az együttes kilenc éve nyomja a balkáni hangzásvilágot a dzsessz ötvözetével, megspékelve a Kárpát-medencéből származó ütemekkel. A teljes eklektika kedvéért időnként kortárs zenei elemeket is kevernek produkciójukba.

A stíluskeveredés a Nigun (a név azt jelenti: dal szavak nélkül) szombat esti koncertjével folytatódik. Az együttes a kelet-európai zsidóság zenei tradícióit elegyíti a dzsesszel. Őket követi Kis Erzsi és csapata, mondhatnánk, szombat este speciel a Nyitott Műhelyben lesz hallható a Kis Erzsi Zene. Nehéz volna egy olyan jól vagy kevésbé jól menő pesti klubot mondani ugyanis, ahol az öttagú formáció nem szórakoztatta már az alkalmi vagy törzsközönséget. Repertoárjuk a drum and basstól a sanzonokon keresztül a hetvenes évek rockjáig ível, nem mellőzve időnként a sötétebb hangulatot keltő balladisztikus meséket sem.

Vasárnap este először a Kardos Négyes játszik, amelynek vezetője, Kardos Dániel több zenekarban, így a Tin Tin Q.-ban, az Ektarban és a Tritonban is játszik, a nevét viselő együttesben viszont kiélheti zeneszerzői ambícióit. A kvartett a közel-keleti és a délszláv folklór dallamait vegyíti a dzsesszel immár három éve. A fellépők közül legmarkánsabb karriert befutó együttes (a jelzőt 11 megjelentetett albummal érdemelte ki), a Makám koncertjével zárul az etnofesztivál. Az ősrégi magyar hangzásvilágot a jelen zenei elemeivel párosító hattagú együttes este kilenctől csap a húrokba, illetve az ütőhangszerekre.

Etno Karácsony Fesztivál, dec. 17-19.Nyitott Műhely (XII., Ráth György u. 4.)