József, Bánk

Új vizekre evezünk!

2004.12.20. 00:00

Programkereső

Columbus Jazzklub nyílik a Duna partján. Az állandó zenés programokkal jelentkező új hely a szervező zeneművészek szerint kiemelkedő fontosságúnak ígérkezik az egész magyar jazzélet szempontjából. A helyet zenészek hívták létre zenészeknek, hogy a hazai jazz legfontosabb figurái saját zenekaraikkal, majd később meghívott hazai és külföldi vendégekkel kulturált környezetben juthassanak állandó színpadhoz. Mindez tisztességes honorárium és megfizethető belépőjegyek közös kíséretében.
8841eccd-57da-4a17-a81b-e3f7ef618845

Január 10-én nyílik a Columbus Jazzklub, a minap megalakult Magyar Jazzművészek Társasága leendő törzshelye. Az étteremmel „egybekötött” zenés helyszín egész héten kínál programokat a magyar jazzélet kiválóságaival. A tervezett belépő 800 forint. A civil kezdeményezés jelentősége abban áll, hogy nem elsősorban profitorientált üzleti megfontolásokból, nem producerek kezdeményezésére, hanem a magyar jazzélet tizenegy vezető művészének összefogásával jött létre. A társaság tagjai – akik zenekarvezetők is egyben – a jövőben közösen, kapcsolataikat és szakmai tudásukat, elismertségüket összekapcsolva kívánnak lobbizni a hazai jazzélet teljes egészének érdekében.

A társaság tagjai és együtteseik név szerint: Dés László, soros elnök (Dés László Group); Babos Gyula, soros alelnök (Project Romani / Project Special); Balázs Elemér (Balázs Elemér Group); Borbély Mihály (Quartet B); Fekete-Kovács Kornél (Budapest Jazz Orchestra); Horváth Kornél (Horváth-Lantos Duó); Kaltenecker Zsolt (Kaltenecker Trió); Lantos Zoltán (Mirrorworld); Oláh Kálmán (Oláh Kálmán Trió / Sextet); Szakcsi Lakatos Béla (Szakcsi Quintet – Új Magyar Cigány Jazz); ifj. Szakcsi Lakatos Béla (Bop-Bee Trió).

Babos Gyula a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a társaság valamennyi tagja saját zenekarát is képviseli, így a tagság virtuálisan már jelenleg is 50-60 zenészt foglal magában. Borbély Mihály igyekezett eloszlatni azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a társaság a Magyar Jazzszövetség ellenében, azzal versengve jött volna létre. A társaság tagjai közül többen a szövetség tagjai is, és a jövőben is az együttműködés és a pályázható pénzekért való közös jelentkezés útját tartják járhatónak. „A Magyar Jazzszövetség pillanatnyilag a legnagyobb taglétszámmal rendelkező civil tömörülés a magyar jazzéletben – tette hozzá Dés László –, azonban a szövetség nem csak a zenészek érdekeit képviseli, hiszen tagja lehet mindenki, aki szakújságíróként, kritikusként, szervezőként vagy lemezgyűjtőként lazább vagy szorosabb módon kapcsolódik a műfajhoz."

Az új társaság mögött profi koncertszervező apparátus is működik egy nonprofit kht. formájában. „A hosszútávú célunk az, hogy mi is létrehozzuk a mi kis szimfonikus zenekarunkat – szemlélteti Horváth Kornél ütőhangszeres, a társaság egyik szellemi ötletgazdája az elképzeléseket –, vagyis megteremtsük a száznál is több autonóm művészt magában foglaló magyar jazztársadalom nyugodt alkotói és előadói tevékenységéhez szükséges, megbízható infrastruktúrát. Ennek az egyik első lépése a társaság, az impresszárió-iroda és a jazzklub létrejötte. Még sosem csináltunk ilyet, ezek az első szárnypróbálgatások egy jövőbeni professzionális és teljes körű jazzmenedzseri rendszer kialakításához.”

A Magyar Jazzművészek Társasága megalakulása alkalmából 18 millió forintos egyszeri támogatásban részesült a kulturális tárcától. Ezt az összeget egy új hangversenyzongorára, az első koncertek tiszteletdíj- és reklámkiadásaira költi a koncertszervező iroda. A sajtótájékoztatón megjelent zenészek a Fidelio kérdésére megerősítették: nem saját érdekeiket tekintik elsődlegesnek, hiszen a társaság tagjai önálló közönséggel rendelkező, sikeres és rendszeresen koncertező együttesek vezetői. Céljuk elsősorban a műfaj teljességében való gondolkodás. A jazzklub programja ugyanúgy az egész hazai kínálatot kívánja lefedni, ahogy a megszerzett pénzeket is pályázati keretek között, független kuratórium döntése alapján kívánják szétosztani az arra érdemes művészek között.