Gábor, Karina, Ders

Szabad-e bejönni ide Betlehemmel?

2004.12.25. 00:00

Programkereső

Szabaaad! – válaszolták a kérdésre egy emberként az óvodás és kisiskolás gyerekek az IBS Színpad nézőteréről. És akkor, aznap már harmadszor, az adventi időszakban pedig már ki tudja, hányadszor, de még mindig frissen és jókedvűen bevonult a kucsmás-bekecses Kaláka Együttes: Becze Gábor, Gryllus Dániel, Major Gábor és Radványi Balázs.
2389f4d5-4807-44e3-a84e-cd3173c5f379

December 17-én, pénteken délután szállingózó hódarában és járdára fagyott ónos esőben érkezett a közönség az International Business School színháztermébe. Noha a szervezők még a pótszékekre is eladták a jegyeket, mégsem volt teltház. Sokan megijedtek az utolsó pillanatban. De hát nagy bátorság is ebben az időben elindulni, főleg ha az embert a nagymamája kíséri el a karácsonyi koncertre.

Az együttes műsorán a „Szabad-e bejönni ide Betlehemmel?” című album dalai szerepeltek. Magyar, cseh, spanyol karácsonyi dalok, külföldi és magyar költők, pl. Mándi Stefánia, József Attila vagy Weöres Sándor verseinek feldolgozásai. Nagy tisztelet illeti a zenészeket azért, hogy a rengeteg előadás nem vette el az énekek természetes kedvességét. A versszakok közötti részekben még mindig tudnak új átvezető dallamot improvizálni, a szövegek bájára még mindig rá tudnak csodálkozni, és még mindig meg tudnak lepődni, ha valamelyik kisgyerek véletlenül tudja az egyik különleges hangszer nevét. Egyedül a dalok tempója az, ami az évek folyamán óhatatlanul felgyorsult. Azt hiszem, ezeket az énekeket már álmukból fel sem ébresztve is elő tudnák adni az együttes tagjai. Sőt, némely anyuka is a nézőtéren.

A Kaláka kifejezés erdélyi szó, eredetileg a házépítéshez kapcsolódó közös munkát jelenti. És az együttes, nevéhez híven, a színpadon sem felejtette el, mennyit ér a közös tevékenység okozta öröm! A magyar karácsonyi énekekbe bekapcsolódhattak a kicsik és a szülők, nagyszülők egyaránt. A legbátrabb gyerekek pedig a színpadon is kipróbálhatták magukat az Idvez légy, kis Jézuska kezdetű bicskei dallal. Volt is nagy tolakodás, amikor a szereplésért választható kazetta odaajándékozására került a sor! De hát most is, mint az élet sok más helyzetében, a másodiknak, harmadiknak érkező kislány üres kézzel távozott. Kivéve, akinek sikerült elvonszolni anyut, aput a ruhatárral szembeni árusítópulthoz.

Azaz, nem egészen. Az IBS Színpad gyerekműsorainak hagyományához híven a hangverseny végén minden résztvevő kapott egy kis katicát, amelyet a Szamos Marcipán készített. De persze a legevidensebb ajándék akkor is maga a koncertélmény maradt. És az ajtón kilépőket fogadó, időközben teljesen befehéredett táj.

(2004. december 17. 15:30 IBS Színpad – A Kaláka együttes karácsonyi koncertje – Szabad-e bejönni ide Betlehemmel?)