Eleonóra

A zene igazi szentélye lehet a Művészetek Palotája

2005.01.01. 00:00

Programkereső

A most elkészült Művészetek Palotájában, a budapesti Lágymányosi hídnál a márciusi ünnepélyes megnyitóig próbahangversenyek lesznek, így közönség előtt végzik el az akusztikai beállításokat.

Jövő szombaton tartja az első, nyilvános próbahangversenyt a Nemzeti Filharmónia, Kocsis Zoltán vezetésével, Mozart műveiből.

- Az épület kívülről nem sok jót ígér, de nem is ez a lényeges, hanem az, ami benne van – mondta Kocsis Zoltán. Belül sokkal barátságosabb, mint kívülről, és az elegendő, hogy Budapest zenei élete tökéletesen reprezentálhassa önmagát. Szinte bármit elő lehet benne adni.

- Jól szól ez a terem? Mihez lehetne hasonlítani?

- Azt gondolom, hogy legjobban talán a luzerni, szintén Rassel Johnson akusztikai bábáskodása alatt megszületett új Kunsthausra, de annál lényegesen jobb. Az eddigi Russel Johnson-féle termek közül, amit megismertem, magasan a birminghami Symphony Hall tetszett a legjobban.

- A budapesti épület színház is lesz.

- 450 személyes zsinórpadlása talán Európában az egyik legjobb.

- A teremben, úgy tudom a kamaraopera is működik majd, és ott lesz Bozsik Yvett társulatának is az otthona.

- Bármit meg lehet benne csinálni. Olyan széles lehetőségeket nyújt, mint színházterem, hogy az egészen elképesztő. Múzeum is lesz. A közönség akarva-akaratlanul odaszokik.