Antal, Antónia

Tesztkoncertek próbaüzemben

2005.01.03. 00:00

Programkereső

Szombattól tesztelhetik azok a szerencsések az új Nemzeti Hangversenyterem akusztikáját, akik még tudtak jegyet vásárolni a próbaüzem alatt zajló hangversenyekre. A majdnem 2000 főt befogadó teremben az utolsó előkészületeket végzik és a kárpitosok hamarosan átadják a helyüket a takarítóknak.

A Nemzeti Színház melletti Művészetek Palotája környezete továbbra is elég barátságtalan. Bár az autóval érkezők helyzetét néhány nemrégiben elkészült lehajtósáv könnyíti, a sétálókat még elég kaotikus kép fogadja. Bár a kivitelező cég ígérete szerint az első hangverseny nézői már az új épület alatti mélygarázsban parkolhatnak, ahol egyelőre 400-500 gépkocsi helyezhető el.

A kulturális tárca nemrégiben megállapodott a beruházóval a Demján Sándor érdekeltségi körébe tartozó TriGránit Rt-vel, hogy módosítanak az eredeti pénzügyi konstrukción. Eszerint az állam tizenkét év helyett harminc év alatt vásárolja meg az épületet. Benedek András közigazgatási államtitkártól megtudtuk, hogy a tárca költségvetésében az idén erre és az üzemeltetésre kilenc millárd forint áll rendelkezésre. Becslések szerint harminc év alatt az államnak csaknem száz milliárd forintjába kerül majd a tranzakció.

Ha belépünk a hivatalosan március közepén nyíló házba egy közös fogadótérbe találjuk magunkat és szemben mint három különálló hajót fedezhetjük fel a múzeumot, a hangversenytermet és a színháztermet. A ház tervezője Zoboki Gábor szerint a diófából készült burkolattal ellátott test a hangversenyterem esetében leginkább egy lantra hasonlít. Néhány napja még a kárpitosok voltak többségben a koncertteremben és annak közelében, hiszen éppen a folyosókon rakták le a király vörös színű padlószőnyeget, bent pedig a székeket különböző árnyalatú zöld színű borítással látták el. A közönség úgynevezett hang és fénycsapdákon juthat be a terembe. A hatalmas térben 1650 fős a nézőtér, de alkalmanként a színpadtér egy részén is helyet foglalhat majd a közönség. Zoboki Gábor még arra is gondolt, hogy a széksorok között nagy távolságot hagyjon. A páholyok szintjére állóhelyekre is adnak majd el helyet. A terem falait világos juharfaborítás díszíti. A mennyezeten elhelyezett hangvető ernyő juharfából készült a padló és a székek pedig cseresznyefából. Az oldalt lévő zengőkamrák ajtajain Jovánovics György szobrászművész színesre festett gipszből készült plasztikái láthatók.

Zoboki Gábor elmondta, a március közepéig tartó próbaüzem alatt kezdik bahangolni a termet a 64 zengőkamra segítségével, de ehhez szükség van a közönségre, mert a hangzás függ a nézők számától, sőt a mozgásuktól is. A behangolást, amely két évig eltart, a terem akusztiájáért felelős amerikai Russell Johnson csapata és a magyar tervező team-je közösen végzi komputeres technika segítségével. Az akusztikát egyébként lehet befolyásolni függönyözéssel és a hangkamrák ajtainak állításával is, de ezt csak később veszik igénybe. Hasonló módszert alkalmaztak például a luzerni és a birminghami koncertterem akusztikájának beállításánál is.

A Ludwig Múzeum egyébként január közepén kezd költözni a Budai Várból. A múzeum első kiállítását és a Fesztivál színház debütáló előadását március közepén tekinthetik meg.

A sorozatokra már csak állójegy kapható

Elsőként szombaton a ház állandó lakója, a Kocsis Zoltán által vezetett Nemzeti Filharmonikus Zenekar lép fel, a koncerten Mozart-műveket szólaltatnak meg Rost Andrea énekesnő és Kelemen Barnabás hegedűművész közreműködésével. A próbaüzem további hangversenyein elkezdi Beethoven-sorozatát a Budapesti Fesztiválzenekar. Az idén egyébként az együttes a zeneszerző valamennyi szimfóniáját előadja. A próbaüzem alatt a Fesztiválzenekar és a Nemzeti Filharmonikusok valamennyi koncertjére az összes jegy elkelt. Néhány jegy még akad a debreceni és a győri filharmonikusok fellépésére valamint a január 31-i kórusgálára. Diákigazolvánnyal azonban kedvezményes áron az előadás előtt a helyszínen állójegyet még valamennyi koncertre lehet kapni.