Gusztáv

Átfogó magyar-izraeli kulturális megegyezés

2005.01.06. 00:00

Programkereső

A kulturális megállapodás, amelyet szerdán Limor Livnat izraeli oktatás- és kultúraügyi miniszter-asszonnyal aláírtunk, olyan keret, amely hosszútávú és széleskörű lehetőségeket nyújt az izraeli-magyar kulturális együttműködésre - mondta lapunknak izraeli látogatása során Hiller István kulturális miniszter.

Véleménye szerint elsősorban a filmművészet, a filmipar és a film-koprodukció terén jók a lehetőségek. Mindkét ország zenei nagyhatalomnak számít és ezért e téren is nagyon gyümölcsöző lehet az együttműködés. Csaknem biztosra vehető, hogy még az idén Budapestre látogat az Izraeli Filhamonikus Zenekar - amelynek ez lesz első látogatása Magyarországon. Hiller István megjegyezte továbbá, hogy magyar oldalról szoros együttműködésre törekszenek a jeruzsálemi Yad Vasem Holokauszt Múzeum és a tavaly megnyílt Páva utcai Holokauszt Kutató Központ között. Megemlítette, hogy a napokban Szili Katalin Házelnök vezetésével egy magyar küldöttség érkezik Izraelbe. "Úgy vélem, hogy a két ország szoros baráti kapcsolatai már a közeljövőben megmutatkoznak", mondta.

Izraelben Hiller István legelőször a Yad Vasem múzeumba látogatott, ahol az intézet igazgatójának, Avner Salevnek átadta a Pro Hungariam díjat. Találkozott a Kneszet elnökével, Reuven Rivlinnel, Szilvan Salom külügyminiszterrel, Simon Peresz, a Munkapárt, valamint Joszef (Tomi) Lapid, a liberális Sinuj párt elnökével. Elmondása szerint, partnerei felvetették a magyarországi antiszemita megnyílvánulások ügyét - például az októberi nyilas megmozdulást - de elégtétellel vették tudomásul, hogy a magyar kormány az elmúlt évben sokat tett a holokauszt emlékének megörökítése érdekében és hogy a demokratikus magyar közvélemény októberben az utóbbi évek legnagyobb antifasiszta tüntetésével válaszolt a nyilas provokációra.

"Izraeli partnereimnek azt az üzenetet tolmácsoltam, hogy egy jobb, igazságosabb Magyarország kialakítására törekszünk, amelyben nem lesz helye az antiszemitizmus semmilyen megnyílvánulásának", mondta végezetül Hiller István.

Yehuda Lahav, Tel-Aviv