Mátyás

Koreai Kalaf, olasz Turandot

2005.01.08. 00:00

Programkereső

Puccini-opera külföldi és hazai sztárokkal Ismét a budapesti dalszínházban szerepel Francesca Patané, a világhírű karmester, Giuseppe Patané lánya. A milánói születésű énekesnő öt éves korában kezdett zongorázni, ennek ellenére színpadi pályafutását rendhagyó módon, modellként kezdte New Yorkban.
08f1cee5-12d1-47ee-aad6-75fc2c60985b

Zenei tanulmányait a Manhattan School of Musicban végezte, ahol a hangképzés mellett négy idegen nyelvet is elsajátított. A New Jersey Operában debütált Mascagni Zanetto és Puccini Lidércek című operájában. Francesca Patané ezt követően elkezdte járni a világot, a legnagyobb dalszínházakban, köztük a berlini Deutsche Operben, a Veronai Arénában és a Római Operában szerepel rendszeresen. Énekelt már többek között Renato Brusonnal, Plácido Domingóval, José Curával és Andrea Bocellivel is. Az olasz származású szopránt már tavaly hallhatta ebben a Puccini-operában a hazai közönség, s most ismét Turandotként lép színpadra az Erkel Színházban 2005. január 14-én, 16-án, 20-án és 22-én.

Ezeken az előadásokon Kalafot is vendégművész, a koreai születésű Lee Yeong-Won kelti életre. A tenorista már számos nemzetközi megmérettetésen vett részt, amelyek közül kiemelten fontosak a Maria Callas, a Tito Schipa és a Giacomo Aragall nevével fémjelzett versenyeken aratott győzelmei. A Giacomo Aragall Énekversenyt követően a legendás szoprán, Montserrat Caballé partnereként szerepelt Barcelonában egy gálakoncerten. Lee Yeong-Wonnal is találkozhatott már a budapesti publikum, hiszen az utóbbi esztendőkben Kalafként és Radamesként is többször színpadra lépett a Magyar Állami Operaházban.

A két külföldi művész partnerei január 14-én, 16-án Kováts Kolos és Tokody Ilona lesznek, 20-án és 22-én Timurt Rácz István, Liút pedig Lory Andrea alakítja. A Kovalik Balázs rendezte Turandot–előadások dirigense pedig – szintén vendégként – Rico Saccani, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának vezető karmestere és művészeti tanácsadója lesz.