Géza

Ütőhangszerekről másképp

2005.01.08. 00:00

Programkereső

Szeretnénk elérni, hogy a gyerekek és szüleik ne csak rácsodálkozzanak egy-egy ütõhangszerre, hanem meg is ismerjék azt, hogy ezután értõbb füllel hallgassák a koncerteket - mondja Holló Aurél, az Amadinda Ütõegyüttes tagja.

A kvartett szokatlan koncertsorozatra készül: családi bérletsorozatot indítanak a Zeneakadémia nagytermében, hogy a gyerekeket megismertessék az ütőhangszerek világával.

A húsz éve alakult formáció legfőbb célja, hogy az ütőhangszerekre hangsúlyt fektető műveket népszerűsítsék, és persze fontos a zenei ismeretterjesztés is. Több olyan, fiataloknak szóló koncertsorozatot rendeztek például, amelyeken elsősorban a huszadik század zenéjét mutatták be, de ugyanilyen szívesen kutatnak fel és adnak elő bali, polinéz és afrikai zenéket is. Ebbe a koncepcióba illeszkedik a mostani családi koncertsorozat ötlete. A négyrészes sorozat első délutánján, holnap fél négykor az ismerkedésé lesz a főszerep. Rácz Zoltán, Bojtos Károly, Holló Aurél és Váczi Zoltán másfél óra alatt az alapütőhangszerekről, például a kisdobról, az üstdobról és a xilofonról mesél. Előadnak egy-egy darabot, amely az adott hangszerre épül, bemutatják, hogyan "viselkedik" más ütőhangszerek társaságában, és megismertetik a hallgatókat az elődeivel is. A január harmincadikai délután témája a darabok ritmikai háttere. Egy hónappal később, február 27-én a ragtime és kora, vagyis a huszadik század első felének muzsikája, zeneszerzői kerülnek terítékre, természetesen az ütőhangszerek szempontjából. Az utolsó délutánon, április 24-én igazi Amadinda-koncertet tartanak: nyolcvan perc alatt végigjárják a kontinenseket, bemutatva zenéjüket a tradicionális dallamoktól a kortárs művekig. Mindezt persze a gyerekekhez igazítva, a megszokottnál jóval kötetlenebb formában.

A szervezők meglepetése, hogy a koncertek napján a gyerekek a családi bérlettel ingyen látogathatják az állatkertet.