Mátyás

Művészetek Palotája: elkezdődött a próbaüzem

2005.01.10. 00:00

Programkereső

Bár a hivatalos megnyitó csak március 14-én lesz, szombat este, a Nemzeti Filharmonikusok koncertjével megkezdte működését a dél-pesti Duna-parton felépült új kulturális tömb, a Művészetek Palotája. A PPP (Public Private Partnership) modell alapján létrejött komplexum beruházója a Demján-csoport volt, az állam harminc év alatt fizeti ki az épület árát, ami a kamatokkal együtt a százmilliárd forintot is elérheti.

Az 1800 főt befogadó új Nemzeti Hangversenyterem esetében az volt az alapvető célkitűzés, hogy – a gondos akusztikai tervezésnek köszönhetően – a világ vezető koncerttermei közé kerüljön. A tervezésre ezért a kivitelező, a Demján Sándor érdekeltségi körébe tartozó Arcadom Rt. a kiváló referenciákkal rendelkező amerikai Artec vállalatot kérte fel. Magyarországon még sohasem épült igazi koncertterem – a Zeneakadémia elsősorban oktatási célokat szolgál, a kongresszusi központnak pedig nagyon rossz az akusztikája –, így a kulturális kormányzat most évszázados adósságot törlesztett. Az állami fenntartású Nemzeti Filharmonikus Zenekar, Énekkar és Kottatár Kht. irodáit és próbatermeit ugyancsak a Művészetek Palotájában helyezték el, de a Nemzeti Hangversenyterem nyitott, bérelhető befogadóhelyként működik.

A Művészetek Palotája másik két épületének hasznosítására az elmúlt években többféle elképzelés született. Rockenbauer Zoltán, az Orbán-kormány kulturális minisztere azt szerette volna, ha a dél-pesti kulturális tömbben létrehozzák a Modern Magyar Művészeti Múzeumot, de ezt a tervet a szakma nem támogatta, így végül a Ludwig Múzeum költözik a Várból a Lágymányosi hídhoz. A harmadik épületben az eredeti terv szerint az Állami Népi Együttest is magában foglaló Hagyományok Háza talált volna új otthonra, de tavaly kiderült, hogy ők mégsem akarnak költözni. Helyükre a Nemzeti Táncszínház kerül, amely eddig a Várszínház épületében működött.

Mostantól március 14-éig tart a próbaüzem: ez idő alatt csak a Nemzeti Hangversenyteremben rendeznek előadásokat, a múzeum és a 450 fős Fesztivál Színház még zárva lesz. Utóbbi egyébként nemcsak a Nemzeti Táncszínház előadásainak, hanem kamaraoperáknak, dzsessz-, world music- és könnyűzenei koncerteknek is otthont ad.