Eleonóra

A zongora ünnepe

2005.01.11. 00:00

Programkereső

Kocsis Zoltán Mátészalkán Igényes komolyzenei élményekben lesz részük azoknak a kelet-magyarországiaknak, akik a következõ négy évben jegyet váltanak "A zongora ünnepe keleten" elnevezésû rendezvénysorozat egyes koncertjeire.

Nem tévedés: valóban négy esztendőre előre tervezett előadásokról van szó, amelyeknek a fő szervezője Hauser Adrienne zongoraművész, az évek óta egyre nagyobb sikerrel megrendezett tiszadobi zongorafesztivál ötletgazdája, a fesztivál igazgatója.

A különböző kelet-magyarországi városokban megrendezendő koncertsorozat valójában a Tiszadobi Zongorafesztivál "bővített" változata - tudtuk meg Hauser Adrienne-től. Mint mondta, a sorozat lebonyolításával hármas cél vezérli. Egyrészt olyan, viszonylag ritkán játszott szerzők műveit szeretné a középpontba állítani, mint Händel, Franck, Smetana, Janácek vagy Grieg. Másrészt szeretné megőrizni, s lehetőleg az ország kulturálisan kevésbé frekventált helyszíneire is eljuttatni a szóló zongoraestek hagyományát. Harmadrészt - mondta Hauser Adrienne - szükség van arra, hogy a gyerekek, a fiatalok tudjanak különbséget tenni értékes és értéktelen között.

A rendezvénysorozat nyitó koncertje január első napjaiban volt Hajdúnánáson. Némi ízelítő a havonta megrendezendő előadásokból: márciusban a tuzséri Lónyay-kastélyban lép föl Hauser Adrienne, áprilisban a nyíregyházi Krúdy Vigadóban zongorázik Mocsári Károly és Hernádi Ákos, szeptemberben pedig Kocsis Zoltán játszik Mátészalkán. Az idei év utolsó koncertjét a debreceni Arany Bika Szálló Bartók Termében rendezik meg, ahol Bach háromzongorás versenyművei hangzanak el egy külföldi zenekar közreműködésével.