Mátyás

Két nap – két koncert

2005.01.12. 00:00

Programkereső

A Nemzeti Filharmonikusok két egymást követő napon, január 13-án és 14-én más-más műsorral lépnek fel a Zeneakadémián. Csütörtökön a zenekar Kocsis Zoltán vezényletével két olyan művet játszik, amelyek a 16-os opus-számot viselik szerzőjük életművében.
0836308c-db44-42f6-a57d-e2e0dfd7960c

Előbb Berlioz Harold Itáliában című, a versenyművet a szimfóniával, illetve a programdarabbal ötvöző kompozíciója hangzik el. A legenda szerint Paganini megrendelésére készült brácsaszólós műben a litvániai születésű kitűnő hegedűművészt, Julian Rachlint hallhatjuk, aki néhány év óta brácsaművekkel is bővíti repertoárját. A második részben Richard Strauss Aus Italien (Itáliából) című, a szimfónia és a szimfonikus költemény közötti átmenetet képviselő, leginkább szimfonikus fantáziának nevezhető programzenei alkotása szólal meg, amely a szerző két hónapos itáliai útjának élményeiből született.

Pénteken a Nemzeti Énekkar a Miskolci Szimfonikus Zenekarral Beethoven monumentális Missa Solemnisét adja elő, az est karmestere Antal Mátyás, szólistái nagyszerű magyar énekesek: Korondi Anna, Németh Judit, Mukk József és Bátor Tamás lesznek.