Bernadett

Joe Murányi

2005.01.15. 00:00

Programkereső

A harmincas-negyvenes évek szvingslágerei, vagyis a mai dzsesszstandardok a kifinomult, nehezen megközelíthetõ modern dzsesszel ellentétben populáris daraboknak számítottak.

Ella Fitzgerald vagy Benny Goodman számait nemcsak ismerte, hanem énekelte, sőt táncolta is a közönség. Ráadásul a népszerű, azóta klasszikusként emlegetett előadói többnyire autodidakta zenészek voltak.

Az alapvetően szvinget játszó Jazz Steps zenekar tagjai ezért arra vállalkoztak, hogy minden hónap második péntekjén egy-egy, a korszakot fémjelző zenészt és hangszert mutatnak be a Kossuth Klubban. Az öt előadásból álló "Let's swing" koncertsorozat előadói nemcsak zenélnek, hanem mesélnek is a neves elődökről, így Ella Fitzgeraldról, Herry Connick Juniorról, Louis Armstrongról, Benny Goodmanről, Artie Show-ról és nem utolsósorban Joe Murányiról. Az első, vagyis a tegnapi koncert különlegessége, hogy a magyar származású, hetvenhét éves Joe Murányi (aki Louis Armstrong zenekarának utolsó klarinétosa volt) telefonon élőben jelentkezett New Yorkból. Finok Zoltántól, a Jazz Steps vezetőjétől megtudtuk, a klubkoncertek alkalmával nemcsak standardokat, hanem az említett elődök néhány nevesebb szólódarabját is előadják. Ez utóbbi a dzsesszimprovizáció tanulásának egyik jellegzetes módszere. Tanulóéveiben Joe Murányi receptje például az volt, hogy előbb megtanulta elénekelni a szólókat, és csak azután nyúlt a hangszeréhez. A május 13-án záruló szvingtörténeti koncertsorozat előadásai este hét órakor kezdődnek a Kossuth Klub emeleti nagytermében (VIII., Múzeum utca 7.).