Sára, Márió

Magyar fuvolista díja

2005.01.17. 00:00

Programkereső

Seres Dóra első lett a New York-i versenyen Az egyesült államokbeli Young Concert Artists nevű zenei ügynökség versenyén először nyert magyar: a huszonnégy éves fuvolaművész, Seres Dóra, aki New Yorkból telefonon nyilatkozott lapunknak.

Lentiben, az Ádám Jenő Zeneiskolában kezdett el fuvolázni Seres Dóra. Később a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Kovács Lóránt növendéke lett, akitől - mint mondja - a legtöbbet tanult emberileg és szakmailag. Második diplomáját a magyar származású Adorján András tanítványaként Münchenben szerezte, és most újra Kovács Lóránt növendéke, doktoranduszhallgatóként a budapesti Zeneakadémián. Emellett a Rádiózenekar szólistája is, első, Flautissimo című CD-je - amelyet Mali Emese zongoraművésszel készített - 2004-ben jelent meg. Még előtte, 2001-2003 között hat nemzetközi versenyből négyet megnyert, a többiben második helyezett lett.

Meséli, amikor elsős zeneakadémista volt, részt vett a Bostonban élő Paula Robison kurzusán. Jóba lettek, tartották a kapcsolatot, majd az amerikai művésznő tíz napra meghívta magához egykori növendékét. Magánórákat adott neki, és bevezette az amerikai zenei világba. Ő javasolta azt is, hogy induljon a Young Concert Artists huszonhat éven aluliaknak szóló, minden hangszerre kiterjedő versenyén.

A New York-i verseny első helyezetteivel szerződést köt a menedzsment, és legalább három évig szervezik neki a fellépéseket a világ neves koncerttermeibe. - Ez azért is fontos - teszi hozzá a fuvolaművész -, mert Magyarországon nincs olyan ügynökség, amely vállalná a fiatalok felkarolását, menedzselését.

A megmérettetésre kétféleképpen lehetett jelentkezni. Volt, aki az európai próbajátékot választotta, mások - Dóra is - bemutatkozó CD-t küldött az ügynökségnek. Az ötszáz jelentkezőből negyvenöten jutottak a középdöntőbe, és a szombati döntő után hét nyertese lett a versenynek.

Az ügynökségnek nem célja, hogy minden hangszer-kategóriában első helyezettet hirdessen, előfordul ugyanakkor az is, hogy egy hangszeren belül több művészt is felkarolnak. Az elmúlt öt évben nem nyert fuvolista ezen a versenyen, magyar fiatal pedig még soha.

A szombati döntőt vasárnap gálaest követte New Yorkban, és hétfőn írják alá azt a szerződést, amely garantálja Seres Dóra külföldi karrierjének elindítását. Az ügynökség azt ígéri, hogy a washingtoni Kennedy Centerben debütálhat majd.

Kovács Lóránt fuvolaprofesszor több hallgatója nyert már díjakat nemzetközi versenyeken, de mint mondja, eddigi legsikeresebb növendéke Seres Dóra. Hozzáteszi, tanítványa nagyon tudatosan készült erre a versenypályára. Ahhoz, hogy bekerülhessenek egy zenekarba, próbajátékok során kell megmérettetniük magukat a művészeknek. És ha a zenész még szólistaként is sikeres akar lenni, akkor fontos, hogy részt vegyen a nemzetközi versenyeken, amelyekből minden évben legalább egy van.

Arra a kérdésünkre, hogy mire használhatja egy fuvolaművész a művészeti doktori címet, a professzor azt mondja: a tanításhoz ez igen fontos. Az lehet egyetemi tanár, akinek megvan az úgynevezett DLA-fokozata. - Seres Dóra kimondottan jó tanár lesz - jelenti ki Kovács Lóránt -, már most szeretik a növendékek. A fiatal tehetség doktoranduszként heti négy órát tanít az osztályomban.