Piroska

Kitüntették Thész Gabriellát

2005.01.18. 00:00

Programkereső

A Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány kitüntetésben részesítette a Magyar Rádió Gyermekkórusának karnagyát. Thész Gabriella január 15-én vehette át az elismerést.
d43cc74f-508b-4ec3-a037-3c298fdecb3c

Thész Gabriella 1973-ban a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Középiskolai Énektanár és Karvezető Tanszakán szerezte meg diplomáját. Tanárai Szőnyi Erzsébet, Vásárhelyi Zoltán és Párkai István voltak. Ezzel egy időben a Tanárképző Tagozaton zongoratanári diplomát is kapott. Zenei tevékenységét kezdettől fogva együttesen jellemezte a tanítás és a kórusvezetés. Rendszeresen és aktívan vett részt külföldön és különböző egyetemek zenetanár-képző munkájában, így például 1976-ban az amerikai Kodály Intézetben (Wellesley, Massachusetts), valamint a Bostoni New England Konzervatóriumban is, ahol szolfézst tanított. 1988-ban a Holy Names College Kodály-programjának meghívott vendégtanára volt. Szemináriumokat, előadásokat tart itthon és külföldön, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Európában. 1991-ben és 1995-ben az amerikai Kodály Tanárok Konferenciáján San Franciscóban és Columbusban (Ohio, USA) a Nemzeti Gyermekkórus meghívott karmestere volt. Számos hazai és nemzetközi kórusverseny zsűrijének volt meghívottja. 1975-től 1994-ig a Liszt Ferenc Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola gyakorlatvezető tanáraként működött. 1992 óta a Liszt Ferenc Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző Főiskolai Karának karvezetés-tanára, 1985-től a Magyar Rádió Gyermekkórusának tanára és karnagya, 1995-től vezető karnagya.

A Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítványt 1990-ben hozta létre Glatz Ferenc művelődési miniszter az oktatás, a kutatás, a művészetek különböző ágainak támogatása, a közművelődés megújítása, valamint a környezetvédelmi szemlélet kialakítása és fejlesztése érdekében. Idén a fődíjat Markó Iván balettművész és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát kapta. Szakmai díjban részesült Bayer József politológus, Bándi Gyula és Samu Mihály jogász, Fridrich Péter biokémikus, Varga Gyula agrárközgazdász, Meskó Attila geofizikus, Barlai Róbertné, Jáki László, Katona Imre tanár, Fazekas Lajos fazekasmester, Kórusz József festő-grafikus, Péntek János nyelvész, Görgey Gábor író és Pomogáts Béla irodalomtörténész.