Aladár, Álmos

A Magyar Rádió zenei együtteseinek februári hangversenyei

2005.01.21. 00:00

Programkereső

Stúdiómunkával, úgynevezett Z-felvétel elkészítésével indul a februári munka a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara számára. Február 7-én Békéscsabára utazik az együttes, ahol a „Zenék tükörben” bérlet-sorozat indító hangversenye előtt – mintegy felütésként – hangzik el az a műsor, amelyet február 8-án a Művészetek Palotájában hallgathat meg a fővárosi közönség.

A különös bérletcím arra utal, hogy a művek mindegyike kétszer hangzik el: először zongorán, másodszor zenekaron. Ez alkalommal Beethoven és Brahms mesterművei csendülnek fel Vásáry Tamás zongorajátékával és vezényletével. A hangversenyen fellép Farkas Gábor, a Magyar Rádió 2003. októberében megrendezett Nemzetközi Zongoraversenyének első helyezettje is.

Február 12-én újra a Művészetek Palotája a helyszín, ahol a Filharmónia Kht. szervezésében egy délután háromkor kezdődő ifjúsági koncerten muzsikálnak a művészek. Február 15-én – a Magyar zeneszerzőportrék sorozat keretében – a 70. születésnapját ünneplő Balassa Sándort köszöntik a Zeneakadémia Nagytermében. Az elhangzó művekből stúdiófelvételek (Z-felvételek) készülnek a rendezvény utáni napokban. Kis pihenő után indulnak a próbák a február 23-i koncertre, melyen Szabadi Vilmos közreműködésével Mendelssohn e-moll hegedűversenye és Bruckner grandiózus IX. szimfóniája szólal meg Jurij Szimonov vezényletével a Nemzeti Hangversenyteremben.

81ba3352-8cbf-4d89-93f7-2f723d2b2118

Az énekkar is a Nemzeti Hangversenyteremben kezdi a februárt. A MATÁV Szimfonikus Zenekarral Carl Orff: Carmina buranája szerepel műsorukon Ligeti András karmester irányításával február 3-án este fél nyolc órai kezdettel. A Balassa portré-hangverseny résztvevőiként is megtalálhatjuk az énekművészeket, akik időközben már egy újabb mű próbáiba is belekezdenek. Rossini: Kis ünnepi miséje lesz annak a hangversenynek a programja, melyet február 21-én a Nemzeti Hangversenyteremben hallgathatunk meg Fodor Beatrix, Meláth Andrea, Fekete Attila, Kovács István, az Egri-Pertis Zongoraduó és Dinyés Soma közreműködésével. Ezt megelőzően, február 17-én a MÁV Szimfonikus Zenekarral Verdi Requiemjét adja elő az Énakkar Gál Tamás vezényletével a Nemzeti Hangversenyteremben. Február 24-én a Budapest Kongresszusi Központban lép fel az együttes: Mahler II. szimfóniáját adja elő a MATÁV Szimfonikus Zenekarral, vezényel Ligeti András.

A gyermekkarra is stúdiómunka vár februárban, valamint előkészületek folynak az 50. születésnap rendezvényeire, kiadványaira. Orff Carmina buranájában és a Balassa Sándor-koncerten is aktív közreműködők lesznek a gyerekek.