Antal, Antónia

Titán – Világpremier CD-n

2005.01.21. 00:00

Programkereső

Hamar Zsolt zeneigazgató vezetésével a legutóbbi években gyökeresen megújult a Pannon Filharmonikusok zenekara, s ennek egyik jeleként lát napvilágot a napokban az együttes Mahler-albuma a Hungaroton gondozásában. A CD-n Gustav Mahler Titán című szimfonikus költeménye csendül fel, mégpedig az 1893-as, weimari verzió eredeti változatában. Mivel ebből a változatból még nem készült stúdiófelvétel, a kiadás világpremiernek számít. Emellett a zenekar január 28-án indítja budapesti koncertsorozatát a Nemzeti Hangversenyteremben: itt lesz a 4 hangversenyből álló bérlet mindegyik estje.
498e6061-6678-4f6d-b3c9-d0c7400d6547

Az 1888-ban írt szimfónia ösztönzője Jean Paul, romantikus költő a Titán című költeménye volt. E költeménynek megfelelően osztotta a zeneszerző eredeti művét két részre. Az első rész (az első három tétel) címe: „Az ifjúkor napjaiból, erények, gyümölcsök és tüskék.” A második rész (negyedik és ötödik tétel) címe „Commedia umana”. A szimfóniát 1889-ben Budapesten mutatták be a Filharmonikusok, Mahler vezényletével. Mahler később visszavonta a 2. tételt, és összevonta a két részt. Ekkor kapta a mű az I. szimfónia elnevezést is, elhagyva a „Titán” címet. Az 1893-ban weimarban írt változat különlegessége, hogy ez a két részből álló szimfonikus költemény még tartalmazza a később visszavont második tételt is, a „Blumine”-t.

A Pannon Filharmonikusok 2004/2005-ös koncertévadában kiemelkedő esemény az a négy hangversenyből álló bérleti sorozat, amelyet a zenekar Párok játéka (Giuoco delle coppie) címmel indít Budapesten, az új Nemzeti Hangversenyteremben. A sorozat Bartók Béla remekműve, a Concerto második tételéről kapta a nevét. A Pannon Filharmonikusok és a Művészetek Palotája A Víz című hangversenyről koncertfelvételt készít, majd ezt CD-n forgalomba hozza. Az album eladásából származó összes bevételt a két intézmény a távol-keleti cunami áldozatainak kívánja eljuttatni adományként.

2005. január 28-án, a ciklus első hangversenyén (amelynek címe: A Víz) Muszorgszkij, Smetana, Dvorák és Debussy művei hangzanak el, Hamar Zsolt zeneigazgató vezényletével. 2005. február 18-án, a második koncerten (Az Álom) az együttes Mendelssohn, Hindemith és Rimszkij-Korszakov műveit játssza, ugyancsak Hamar Zsolt irányításával. 2005. március 4-én (A Valóság) Mozart Cosí fan tutte nyitánya, Veress Sándor Passacaglia oboára és vonószenekarra című darabja, illetve Sosztakovics XI. szimfóniája csendül fel; vezényel és oboán közreműködik Hansjörg Schellenberger. 2005. május 6-án, a sorozatot záró koncerten (A Tűz) De Falla, Händel, Sarasate, Bizet és Wagner „tűzzenéi” szólalnak meg a világhírű hegedűművész, Salvatore Accardo közreműködésével, Uri Mayer vezényletével.