Gerzson

A 4. évébe lép a Raiffeisen Jazz Klub koncertsorozata

2005.01.24. 00:00

Programkereső

Kőszegi Imre együttese, azaz a Kőszegi-Rozsnyói-Orbán trió, valamint Bacsó Kristóf és Zsoldos Béla február 4-ei koncertjével indul az „év”. A helyszín továbbra is az IBS Színpada (1021 Budapest, Tárogató út 2-4.), és a koncert még mindig este fél nyolckor kezdődik.
a37a3388-bb34-4a65-a773-f1983931ef03

Az est fellépői lesznek: Kőszegi Imre (dob, zenekarvezető), Rozsnyói Péter (zongora), Orbán György (nagybőgő), Bacsó Kristóf (szaxofon) és Zsoldos Béla (ütőhangszerek). Kőszegi Imre, a hazai dzsesszélet kiemelkedő egyénisége nemrég ünnepelte 60. születésnapját. 1949-től zongorázott, s 1953 óta dobol, 1964 óta hivatásos zenész. 1974 óta tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, ahol a dzsessz tanszak dob tanszékvezető tanára. Hat éven át a Magyar Jazz Szövetség elnöke is volt. Több színházi zenét is írt, számos rádiós dzsesszverseny fődíjasa. Sokat dolgozott és dolgozik külföldön, állandó szereplő Európa leghíresebb dzsesszfesztiváljain, aki rangos díjakat vehetett át: 1995-ben például Szabó Gábor-díjat, tavaly pedig tiszti keresztet kapott. Egyébként a Ki kicsoda szerint a hobbija a csend…

Sokat játszott többek között Pege Aladárral, Babos Gyulával, Tomsits Rudolffal – ők négyen hozták létre a Take 4 formációt, amely három CD-t jelentetett meg. Kőszegi Imre 1975-ben hozta létre az első saját együttesét: Kőszegi Rhythm and Brass néven. 1980-ban megalapította nemzetközi csapatát, amelyben olyan hírességek játszottak, mint Jack Gregg amerikai basszusgitáros, Zbigniew Namyslowski, a híres lengyel szaxofonos és Gárdonyi László zongorista, a bostoni Jazz Akadémia tanára. A kvartett komoly sikereket aratott Nyugat-Európában. Aligha akad olyan, jelentős magyar dzsessz zenész, aki ne játszott volna Kőszegi Imrével, ilyen volt többek között Tony Lakatos, Dés László, Dresch Mihály, Tűzkő Csaba, Csepregi Gyula, Füsti Balogh Gábor. De alapvetően jellemző Kőszegi Imrére, hogy előszeretettel gyűjt maga köré fiatalokat. Így nem csoda, hogy legújabb együttesére is ez jellemző: a Kőszegi Percussion Workshop Orchestra tagjai mind fiatal tehetségek.

Rozsnyói Péter a legifjabb nemzedék kiemelkedő tehetségű zongoristája, Zsoldos Béla pedig ütősként hívta fel magára a figyelmet. Az együttes tagjai közül ketten felléptek már a Raiffeisen Jazz Klubban: Orbán György nagybőgőst hallhattuk a Szakcsi Trióban, Bacsó Kristóf szaxofonos a tavalyi évkezdő koncertsorozat első estjén, az arra az alkalomra összeállt Trió Midnight vendégszólistája volt, amint a legutóbbi, 2004-es évzáró latin esten is nagy sikert aratott szólóival.

A következő koncertről március 4-én lesz, amikor a Vasvári String Trió lép fel, vendégszólistaként pedig a híres lengyel vibrafonos, Bernard Maseli játékát élvezhetjük.