Gerzson

Mindenki a fedélzetre! – A38-programok 2005-ben

2005.01.24. 00:00

Programkereső

Idén is rendkívül gazdag kínálattal várja látogatóit az az ukrán gyártmányú, Artemovszk típusú, 38-as gyártási számú hajó, amely 2003 áprilisa óta horgonyoz a Dunán. Az A38 hajdani kőrakománya helyett ma kultúrát „szállít”; az elmúlt szűk két évben korszerű és – nemzetközi mércével mérve is – igényes kulturális, közösségi, szórakoztató és ifjúsági központtá vált.

2004-ben a hajó mintegy háromszáz rendezvénynek adott otthont. Ezek közül kiemelkedő jelentőségű volt az EU-s támogatással létrejött In-Fusion, amelynek keretében a régi és az új tagországok zenekarai és DJ-i egy színpadon léptek fel. Az Európai Unióhoz való csatlakozás alkalmából háromnapos ünnepségsorozatot szerveztek a hajón. Számos zenei produkciót hívtak életre a Cseh, az Osztrák, a Lengyel és a Holland Intézettel, a Finnagorával, a British Councillal, a Goethe Intézettel, a Francia Intézettel és a Dutch Pop Institute-tal. Az A38 fontos helyszíne volt a Budapesti Őszi Fesztiválnak, és közreműködött a Magyar Magic programjainak összeállításában is. Részt vett a holland kulturális évad programjaiban, valamint aktív szervezője, előkészítője és helyszíne a 2005-ben megrendezendő orosz-magyar kulturális évadnak.

A 2005-ös célkitűzések közé tartozik, hogy a hajó szorosabbá fűzze kapcsolatait a hazai kulturális életet meghatározó művészeivel és szervezeteivel, tartalmasabbá tegye kapcsolatait a külföldi intézményekkel, több programot szervezzen a társművészetek, a tudomány és a digitális kultúra köréből, újabb közönségrétegeket nyerjen meg, illetve még több programot biztosítson a gyerekek számára.

c3e2341a-40d7-4af1-b7e2-8c2773428b6b

A kortárs közép-európai dzsessz és világzene bemutatására vállalkozó MOLto Vivace sorozat keretében idén olyan művészek és együttesek lépnek színpadra, mint a cseh énekes-hegedűs Iva Bittová és a Kenderesi Trió (február 10.), a horvát énekesnő-fuvolista Tamara Obrovac és a Muzsikás (február 23.), vagy az idén ötven éves Szemző Tibor és Szlovákia legfontosabb vonósnégyese, a Moyzes Quartet (április 7.). A fellépések portréműsorok alapanyagául szolgálnak, amelyeket a Duna Televízió tűz majd műsorra.

A SmartMusic-kalkialakított együttműködés révén olyan a jazzmuzsikusok érkeznek az A38 Hajóra, mint a kiváló brit gitáros, Allan Holdsworth, valamint Scott Henderson és Hiram Bullock, Európa legfrissebb zenei produkciói közül februárban a francia Gecko Palace és Theo Hakola, illetve az osztrák nu-jazz duó, a dZihan & Kamien, áprilisban a lendületes spanyol zenekar, az Amparanoia, valamikor a tavasz folyamán pedig a francia Le peuple de l’herbe látogat az A38-ra. Emellett fellépnek olyan népszerű, könnyűzenét játszó magyar zenekarok és előadók, mint Oláh Ibolya (február 3.), az Anima Sound System (március 19.), az Emil.Rulez! (február 24.), az Egyszercsak (február 25.), a Hiperkarma, az Amorf Ördögök (lemezbemutató koncert: március 4.) és a Mitsoura (február 26.).