Mátyás

Jótékonykodik Ismeretlen(?) zongorista

2005.01.26. 00:00

Programkereső

A plakáton az szerepel: az Ismeretlen(?) Zongorista jótékonysági koncertet ad február 5-én a Zeneakadémián. A hangverseny bevételébõl a mûvész a szökõár indonéz bajba jutottain kíván segíteni.

Jóllehet arcát a hazai koncertlátogatók már jól ismerik, külföldön pedig - például a CNN riporterei - azzal a névvel illetik és mutatják be, ahogyan Liszt Ferenc zongoravirtuóz nagyapját. Itthon az anonimitást választotta. Menedzsere lapunknak azt válaszolta, az ismeretlen jelző egyszerűen védőpajzs.

Az Ismeretlen(?) Zongorista (ahogy magát a kérdőjel közbeiktatásával nevezi) arca ismert a magyar zeneszerető közönség körében. Legnagyobb vonzereje elsősorban Liszt- és Chopin-tolmácsolásban rejlik. Számos díjat elnyert már: legutóbb tavaly, az I. Budapesti Nemzetközi Chopin Zongoraversenyről a nagy-, az első és a különdíjat is elhozta. 2003-ban a San Remó-i Zongoraverseny különdíjasa lett, 2002-ben a Bécsi Klasszikusok Díját kapta meg, a Trieszti Nemzetközi Zongoraversenyen a második helyen végzett. Pályája elején elnyerte a Zongorista 2000 Díjat idehaza, 1998-ban pedig a Békés-tarhosi Országos Zongoraversenyen lett első.

Most ismét élőben hallgathatja muzsikáját a hazai közönség, február 5-én a Zeneakadémián. Liszt Ferenc Haláltáncát, a II. Magyar Rapszódiát, a VI. Magyar Rapszódiát és a Rigoletto-parafrázist adja elő. Chopintől is játszik. A hangverseny bevételét a cunami miatt bajba jutottak megsegítésére fordítja. Hat tonna ásványvízzel segíti majd azokat, akik nemrégiben szeretettel fogadták.

Az Ismeretlen(?) Zongorista tavaly ősszel koncertet adott Indonéziában. Megkedvelték, visszahívták. Ausztráliában, Japánban és Szingapúrban is játszik majd.

Több hazai televíziós riporter is próbálta már leleplezni. Hiába. Koncertjeit a művésznevén hirdeti meg, mégis telt házasak. A február 5-i jótékonysági koncertre is elkelt már minden jegy.

Az Ismeretlen(?) kizárólag önálló koncerteket ad, és klasszikus darabokkal lép föl. Ha a nézőtéren sok a fiatal, könnyűzenei átiratokkal is kedveskedik.