Ágnes

A csillag belső hangjai – a modern szférák zenéje

2005.01.29. 00:00

Programkereső

Ezzel a címmel tart előadást Kolláth Zoltán csillagász a Mindentudás Egyetemén január 31-én 19:30-tól. Az előadásból megismerhetjük a csillaghangok sajátságait, a felhangok kakofóniáját, és különleges hangokat fedezhetünk fel a csillagok zenekarában.
cf214e6c-4c6b-43f5-bc2e-856ab3ec499f

A csillagok óriási, forró gázgömbök, melyek a belsejükben felszabaduló energia jóvoltából fényt bocsátanak ki, és a levegőhöz hasonlóan hanghullámok terjedhetnek bennük. A csillagok hangjának hosszabb távú figyelése a csillagfejlődésről alkotott elképzeléseinknek egyik legfontosabb tesztje.

Vajon léteznek-e olyan égi hangszerek, amelyekre a modern szférák zenéje megkomponálható lenne? Igen, maguk a csillagok. A csillag hangjai rezgésként jelennek meg. A modern szférák zenéje tehát elképzelhető. Az első, csillaghangokra írt zenemű, a Csillagzene No. 1 az Európai Csillagászati Társaság 2003 augusztusában megrendezett budapesti konferenciáján hangzott el.

Az előadás helyszíne a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem informatikai épülete, Kozma László terem (Bp. XI., Magyar tudósok körútja 2.). Regisztrálni a www.mindentudas.hu címen vagy 431-1606-os telefonszámon lehet.