Géza

Kelemen Barnabás hegedűestje a Zeneakadémián

2005.02.01. 00:00

Programkereső

Kelemen Barnabás Bach, Bartók, Ysaye és Paganini műveiből ad szólóestet február 7-én. A huszonhét éves hegedűművész a Zeneakadémia Nagytermében lép fel.
4acdc97b-69ca-4533-a564-e97406b8b0a6

Kelemen Barnabás zenei pályáját fiatal kora ellenére már számos nemzetközi díj és vendégszereplés fémjelzi. Az előző évadban fellépett többek között az amszterdami Concertgebouw-ban, a londoni Wigmore Hallban és a New York-i Carnegie Hallban.

A hegedűművész 1978-ban született Budapesten. Hatévesen kezdte hegedű-tanulmányait Baranyai Valériánál. A Liszt Ferenc Zeneakadémia előkészítő tagozatára, Perényi Eszter osztályába tizenegy évesen vették fel. A Zeneakadémián kapta meg diplomáját 2001-ben. Számtalan sikeres nemzetközi versenyszereplést követően elnyerte az 1997-es Nemzetközi Szigeti József Hegedűverseny második díját, az 1999-es salzburgi Mozart-verseny első díját, a kuhmói Trió-verseny első díját (Bogányi Gergellyel és Tiborral), a 2001-es brüsszeli Erzsébet Királyné Hegedűverseny harmadik díját, majd megnyerte a világ talán legrangosabb hegedűversenyét, a Nemzetközi Indianapolisi Hegedűversenyt, továbbá a nyolcból hat különdíjat.

Olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Lorin Maazel, Sir Neville Marriner, Kocsis Zoltán, Michael Stern, Vásáry Tamás, Perényi Miklós vagy Steven Isserlis. Eddig négy szólólemeze készült a Hungarotonnál, amelyek közül az első (Liszt összes hegedű-zongora műve Bogányi Gergellyel) elnyerte a Nemzetközi Liszt Társaság Nagylemez-díját.

2001-ben Végh Sándor-díjat, 2003-ban Liszt- és Rózsavölgyi-díjat kapott. 2003 októberében átvehette a francia Diapason d'Or-díjat, ugyanebben az évben a Gramofon című lap az év klasszikus zenészének választotta.