Konrád, Tivadar

Téglajegy-lemez a csángó magyarokért

2005.02.01. 00:00

Programkereső

"Egy tégla a csángó magyarnyelvű iskolaépítéshez" – ezzel a címmel jelent meg az a CD, melynek megvásárlói egy csángóföldi iskolaközpont felépítését támogatják. A téglajegy-lemezen a Moldvai Csángó Magyarok Szövetsége által rendezett Szeret-menti Gyermek Énekverseny győztesei énekelnek.
e60a5264-118a-41c4-a89f-06daa8bf11de

Hegyeli Attila, a moldvai magyar oktatási program vezetője a dévai gyermekotthont alapító Böjte Csaba ferences szerzetessel és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány támogatásával határozta el, hogy Rekecsinben (Bákótól 25 km-re délre) iskolaközpontot hoz létre csángóföldi gyerekek számára. Így a Kárpátoktól keletre is lenne egy magyar iskola és kollégium, ahová a csángó falvak diákjait befogadhatják, és ahol használható szaktudást, érettségi oklevelet adhatnak számukra. Az alapkőletételre várhatóan idén májusban kerül majd sor, melyre a téglajegy-CD megvásárlóit is várják.

A lemez megvásárolható a budapesti Szent Gellért könyvesboltban (Kossuth Lajos utca 1., Kárpátia udvar); később az ország több pontján és Erdélyben is kapható lesz. A február 5-ei budapesti Csángó Bálon is árusítani fogják a felvételt, ahol az érdeklődők személyesen is találkozhatnak Böjte Csabával, Hegyeli Attilával és sok diákkal is.