Emma

Iva Bittová az A38 Hajón

2005.02.02. 00:00

Programkereső

Iva Bittová a közép-európai világzene kiemelkedő egyénisége. A cseh hegedűs-énekes zenei repertoárja szinte mindent átfog a térség népzenéjétől Bartók és Janácek darabjainak újraértelmezésein és a szvinges jazz-en át az avantgárd dalszínházig.
dc225d0d-d4a7-45b0-b014-ba3c931e757a

Bittová többször koncertezett már hazánkban, ezúttal a Csehországban élő német csembaló- és zongoraművésznő, Barbara Maria Willi a partnere.

Bittová 1958-ban született egy kis morvaországi városban, Bruntálban. A család zenével való szoros viszonya a kezdetektől meghatározta Bittová pályaválasztását. Költözködések sora után Brnóban telepedtek le, Bittová itt fejezte be színészi tanulmányait, és 1975-ben itt csatlakozott a híres avantgárd-kísérleti színházhoz, a Husa na provázkuhoz, melynek 1988-ig tagja maradt. Időközben nem csak a hangját képezte, de rátalált arra a hangszerreis, amely szavai szerint leginkább illik egyéniségéhez: „formál és átalakít, felébreszti érzéseimet és érzelmeimet, a szó esztétikai értelmében eltölt. Ezért szeretem a hegedűt – ezért élek.”

Énekesnőként számos cseh zenekarral dolgozott együtt, majd férjével, Pavel Fajttal megjelentette első önállónak nevezhető lemezét. Szólókarrierje egyöntetű szakmai és közönségsikert hozott. Népszerűségének titka az a könnyedség, ahogy inspirációs forrásait (legyen az morva népzene, XX. századi klasszikus muzsika, az avantgárd hagyomány vagy rockzene) önálló és karakteres világgá gyúrja össze. Bár kifejezetten „komoly” előadóként tartják számon, lemezeit (és színházi tapasztalatának köszönhetően koncertjeit is) páratlan játékosság jellemzi. Mindig új projekteken töri a fejét, új partnereket keres.

Mostani programját a német származású csembalóművésszel, Barbara Maria Willivel állította össze. Az együttműködés eredménye egy meglepetésekkel teli fellépés, amelyet Bohuslav Martinu és Leoš Janácek éppúgy inspirált, mint az improvizatív jazz vagy a zenei tradíciókat újraértelmező világzene.