Konrád

XXIV. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár

2005.02.04. 00:00

Programkereső

A Táncház Egyesület kiemelt feladata az évenkénti Táncháztalálkozó – mint a népművészeti műfajok és mozgalmak évi nagy seregszemléjének – megvalósítása. A következő, immár huszonnegyedik alkalomra 2005. április 2-3-án közel 1500 közreműködővel, 10-15000 fős látogatószám mellett a Budapesti Tavaszi Fesztivál záróeseményeként kerül sor, amely egyben a fesztivál egyik legkiemelkedőbb és a legnagyobb érdeklődésre számot tartó rendezvénye.
e606bda9-7a3d-4d4d-a9a1-5b4b56226c1e

A Budapest Sportcsarnok 1999-es leégése után végre ismét rangjához méltó környezetben, a nagy tömeget kulturáltan befogadni képes Budapest Sportarénában fogadhatjuk közönségünket. A küzdőtéren zajlik majd az egymást váltó táncházak forgataga és a népművészeti kirakodóvásár, valamint az esti gálaműsorok, de az összes többi kisebb-nagyobb termet is kihasználjuk párhuzamosan futó programjainkkal.

A Táncháztalálkozó programját az ezredfordulót követően is változatlan koncepcióval, az eddigi hagyományoknak megfelelően tervezzük. Igyekszünk eleget tenni mind az előadók és alkotók, mind a közönség által támasztott igényeknek. Az élő népművészet, a hagyományos folklór, a táncház mellett ismét szerepet szánunk az útkeresésnek, a továbbgondolásnak, a magas színvonalú kísérletezésnek.

A Táncháztalálkozó több mint két évtizedes története igazolja, hogy ez az esemény a hagyományos népművészet és a színpadi előadóművészet, falu és város, archaikus és modern izgalmas egymásra hatásának eleven megjelenítése, a nagyközönség aktív közreműködésével. Az első napon, szombaton Tánctanítások és bemutatók sorozatát tervezzük. Szeretnénk széles körben bemutatni minél több, kevésbé ismert tájegység, falu táncát, zenéjét és viseletét. Ezzel párhuzamosan – a gyermekekre és családokra gondolva – folytatódik a nagy érdeklődésre számot tartó Aprók Bálja. Ennek új része lesz az Ifjúsági Néptáncantológia is. A már hagyományosnak mondható esti Néptánc Gála műsorában fellépnek Magyarország kiemelkedő néptáncegyüttesei. A programot hajnalig tartó Éjszakai bál teszi teljessé, amelyet a Fővárosi Művelődési Házban tartunk meg.

Vasárnap ismét Tánctanítások és bemutatók sorozata következik a legjelentősebb Kárpát-medencei tájegységek és a hazai nemzetiségek felsorakoztatásával. Emellett Aprók táncával, kézműves foglalkozással és tücsökringatóval szórakoztatjuk a gyermekeket. Délután jubiláló népzenei együttesek műsoraival várjuk a látogatókat. A Táncháztalálkozó csúcspontjaként, a Hagyományőrző Népművészek Gálaműsorába a hazai szereplőkön kívül vendégeket várunk többek között Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról és a Vajdaságból is.
A Népzenei kamarakoncertek mindkét napon folytatódnak, amelyekkel elsősorban a népzeneoktatásban tevékenykedőknek és a műkedvelőknek igyekeztünk bemutatkozási lehetőséget biztosítani. A rendezvény Össznépi Mulatsággal zárul.

A Táncháztalálkozóhoz szorosan hozzátartozik a Népművészeti Kirakodóvásár, amely a hagyományos tárgyalkotás, valamint az abból táplálkozó képző- és iparművészet együttes megjelenése, régi és új tárgyak, a funkcionális esztétikum bemutatója. Kiállítás és koncert formájában mindkét napon bemutatkoznak a hangszerkészítők, valamint folytatjuk az Etno-mozit, amelynek keretében a szakma, illetve a mozgalom életéről, híres személyekről szóló, ritkán látott filmeket vetítünk.

A XXIV. Táncháztalálkozóra jelenik meg a folkMAGazin tizenkettedik évfolyamának második száma. Szintén a Táncháztalálkozóra időzítjük a nyilvános pályázatra épülő lemezsorozatunk, az „Új élő népzene” CD- és kazettaváltozatának megjelenését, élő lemezbemutató koncerttel egybekötve.