Konrád, Tivadar

A Nemzeti Filharmonikusok „búcsúja” a Zeneakadémiától

2005.02.10. 00:00

Programkereső

A Nemzeti Filharmonikusok február 10-én és 11-én tartják ez évi két utolsó zeneakadémiai koncertjüket. A közelmúltban költöztek be új otthonukba, a Művészetek Palotájába, s február végétől már minden nagyzenekari estjük helyszíne a Nemzeti Hangversenyterem lesz.
5b0eaeee-8363-47e3-9e65-f32f247659c3

Február 10-én a zenekar, másnap pedig az énekkar „búcsúzik el” a Zeneakadémiától. Csütörtökön Kocsis Zoltán vezényletével, háromnegyedrészt francia műsorral lépnek fel. Dukas legismertebb darabja, A bűvészinas és Debussy népszerű műve, A tenger alkotja a program keretét, közöttük elhangzik Fauré ritkábban játszott Balladája. A műsor nem francia negyede, a „kakukktojás” Richard Strauss Burleske-je – mindkét zongorára és zenekarra írott mű szólistája a nagyszerű francia zongoraművész, Michel Dalberto lesz. Pénteken Fürst János Bruckner-estet vezényel – a csak elvétve hallható „Nulladik” szimfóniát és az f-moll misét – a Nemzeti Énekkar és a MÁV Szimfonikus Zenekar, valamint kitűnő énekes szólisták (Somogyi Eszter, Lehőcz Andrea, Kovács István) közreműködésével. A tenorista Timothy Bentch néhány nappal az előadás előtt megbetegedett, ezért beugrással Gavodi Zoltán, a Nemzeti Énekkar tagja veszi át szerepét.

Két nappal később, február 13-án, vasárnap délelőtt a zenekar és az énekkar művészei a Millenáris Teátrumban lépnek fel a Nemzeti Filharmonikusok „Beszélő zene” elnevezésű ifjúsági bérletének második koncertjén, Ránki György Muzsikus Péter Hangszerországban című darabjában, Antal Mátyás vezényletével.