Márk

Magyar dzsessz Párizsban

2005.02.14. 00:00

Programkereső

A Grupa Palotai nemrég tartotta Stompy Trashy címû második albumának bemutató koncertjét a párizsi Studio Ermitage-ban. A színházi elõadásoknak és filmvetítéseknek is rendszeresen helyet adó régi üzem helyén kialakított galériás bár kiválóan illik az 1999-ben, párizsi konzervatóriumi évfolyamtársakból alakult öttagú csapat színes és játékos zenei világához, amely a tíz éve Franciaországban élõ és a csapatban egyedüli magyar Palotai Csaba gitáros kompozícióit játssza.

- Érdekes - jegyzi meg -, hogy magyarországi turnéink alatt azt mondják, milyen franciás zenét csinálunk. Amikor viszont a francia rádióban játszottunk, a riporter arról beszélt, hogy milyen érdekes ez a magyar zene. Magyarországon francia csapat vagyunk, Franciaországban pedig magyar zenekarnak számítunk. Egyébként az összes tagunk Párizsban él, itt is próbálunk rendszeresen, innen járunk turnézni.

- A csapat francia tagjai is úgy érzik, hogy ez magyar zene. Én is azt gondolom, hogy a zeném gyökereit, ha nem is konkrét formában, de valahol otthon meg lehet találni. Magyarországon a dzsesszzenészek általában amerikai dzsesszt játszanak nagyon magas színvonalon. Pesten a dzsessztanszakra jártam Babos Gyulához, ahol én is elsősorban amerikai zenét tanultam. Amikor kijöttem Párizsba, rájöttem, hogy a francia klubokban ezt amerikai zenészek anyanyelvi szinten művelik, és egyszerűen nevetségesnek éreztem magam előttük. Eltelt némi idő, mire megtaláltam a saját hangomat, ami igazán belőlem jön, mélyről.

Egyébként, a BMC és a francia Abeille terjesztő együttműködésének köszönhetően jelenleg 39 magyar dzsesszalbum van forgalomban Franciaországban. Palotai Csaba szerint ezzel a magyar előadók előtt is megnyíltak a francia kapuk, és kezdenek magyar dzsesszről beszélni Franciaországban. A Grupa Palotai Budapesten legközelebb április 9-én lép fel a Magyar Francia Jazz Fesztivál keretében (www.csabapalotai.hu).