Konrád

Négy évszázad francia zenéje

2005.02.14. 00:00

Programkereső

A „Fény és árnyék: 400 év francia festészete” című kiállítás zárása előtt három nappal, február 24-én nagyszabású gálakoncertre kerül sor a Zeneakadémia nagytermében. A koncert változatos programja méltó párja a Műcsarnokban rendezett kiállításnak: azok, akik látták, most megbizonyosodhatnak afelől, hogy a francia zene is van olyan „színes”, mint a francia festészet, s hogy méltatlanul alulreprezentált a mindennapi koncertéletben.

Akik nem jutottak be a kiállításra, most kárpótolhatják magukat egy felejthetetlen zenei élménnyel, s a francia festészet és zene kapcsolatát a koncerten elhangzó műveken keresztül bemutató exkluzív műsorfüzettel. A műsor első felében a francia barokk zene legjelesebb magyar képviselője, Vashegyi György, illetve zenekara és kórusa előadásában hangzik fel két ritkán hallható Lully-operarészlet, majd a XVIII. század két legnagyobb francia zeneszerzőjének, Couperinnek és Rameau-nak egy-egy műve szólal meg a négytagú francia régizene-együttes, az Ensemble l’Yriade előadásában.

A szünet után Fassang László előadásában lesz hallható a francia orgonairodalom két ritkán hallható műve, majd két népszerű ária hangzik el Gounod és Halévy, a XIX. századi francia nagyopera képviselőinek legismertebb operáiból Cleo Mitilineou előadásában. A koncert két utolsó száma a századforduló Párizsába invitál: Debussy kései cselló-zongora szonátáját a fiatal francia művészházaspár, Gődény Márta és Renaud Déjardin előadásában hallhatjuk, Ravel fiatalkori „miniatűr hárfaversenyének” előadásában pedig Xavier de Maistre, a világhírű francia hárfaművész partnerei fiatal magyar művészek lesznek: Vízkeleti Andrea, Vámosi Nagy Zsuzsa és az Accord Quartet.