Csilla, Noémi

Dutoit a Fesztiválzenekar élén

2005.02.15. 00:00

Programkereső

Korunk egyik legjelesebb karmestere, Charles Dutoit lesz a Fesztiválzenekar vendége február 19-én és 20-án este a Nemzeti Hangversenyteremben. A világhírű karmester néhány éve Bécsben és a Luzerni Fesztiválon már óriási sikerrel vezényelte a BFZ-t, de a budapesti közönség először hallhatja őt a zenekar élén.

A koncertek műsorán Berlioz Római karnevál-nyitánya és Stravinsky Petruskájának 1911-es változata mellett Csajkovszkij Hegedűversenye szerepel, ez utóbbi szólistája a kiváló görög hegedűművész, Leonidas Kavakos.

Charles Dutoit svájci születésű karmester neve összefonódott a Montreáli Szimfonikus Zenekaréval, amelynek negyedszázadon át, 1977-től 2002-ig volt művészeti vezetője. A Dutoit-Montreal párost (a Rattle-Birmingham, Gergiev-Kirov és Fischer-BFZ párosokhoz hasonlóan) az elmúlt két-három évtized legsikeresebb együttműködései között tartják számon, amelynek keretében egy nagyformátumú, karizmatikus karmesternek sikerült egy korábban szürke, vagy újonnan alapított zenekart a nemzetközi zenei élet élvonalába vezetnie. Az egy évtizeden át a Francia Nemzeti Zenekar, 1998 óta pedig a tokiói NHK Zenekar zeneigazgatói posztját is betöltő művész hatalmas diszkográfiával rendelkezik: több mint százötven lemezt készített a legnagyobb cégek számára (Decca, Deutsche Grammophon, EMI, Philips, CBS, Erato). Dutoit Solti György és Yehudi Menuhin mellett azon kevés vendégkarmesterek egyike, aki külföldi turnén vezényelte a Fesztiválzenekart: 1998-ban, a Luzerni Fesztiválon adott két hangversenyük után most a budapesti közönség is láthatja-hallhatja a világhírű dirigenst.

e1f9a62a-bd1b-470f-82b8-e22f8bd9f84f

Leonidas Kavakos görög hegedűművész 1967-ben született Athénben, majd az USA-ban Joseph Gingoldnál tanult. 18 évesen megnyerte a helsinki Nemzetközi Sibelius Hegedűversenyt. Ettől kezdve pályája töretlenül ívelt felfelé: az USA-ban 1986-ban, Japánban 1988-ban, a londoni BBC Proms Fesztiválon 1992-ben, a Salzburgi Ünnepi Játékokon 1994-ben mutatkozott be. Rendszeresen fellép a nemzetközi zenei élet meghatározó szimfonikus zenekaraival (Chicago, Phildephia, Montreal, Baltimore, salzburgi Camerata, Concertgebouw, Birmingham). A Sibelius hegedűverseny felvételével 1991-ben elnyerte a Gramophone-díjat. Kavakos már többször fellépett a Fesztiválzenekarral: 1994-ben Budapesten Bartók fiatalkori hegedűversenyét, 1998-ban a Helsinki Fesztiválon Sibelius hegedűversenyét, a 2000/2001-es évadban Budapesten Paganini I. hegedűversenyét, 2003-ban Torinóban Dvorák hegedűversenyét játszotta a zenekarral.