György

Elhunyt Marcello Viotti

2005.02.21. 00:00

Programkereső

Ötvenegy esztendős korában egy müncheni klinikán meghalt Marcello Viotti. A svájci-olasz származású világhírű karmestert nemrég szélütés érte egy zenekari próbán; kómába esett, amelyből többé nem tért magához.
a226de58-a2e4-42ea-bb15-a43cf02e291e

A dirigens holttestét Vallorbe-ben helyezik végső nyugalomra, Münchenben pedig gyászünnepséget rendeznek a tiszteletére.

Marcello Viotti a Svájc és Franciaország határán fekvő Vallorbe-ben, olasz szülők gyermekeként született 1954-ben. A lausanne-i konzervatóriumban zongora-, ének- és csellótanulmányokat folytatott. Karmesterként Genfben mutatkozott be az általa alapított Camerata Romande rézfúvós együttes élén. Később létrehozta az Olasz Nemzetközi ifjúsági Zenekart. Miután 1982-ben megnyerte a San Remo-i Marinuzzi-versenyt, több meghívást is kapott. Dolgozott a Torinói Opera, a Brémai Szimfonikusok és a Saarbrückeni Rádió Szimfonikus Zenekarának zeneigazgatójaként, a Luzerni Városi Színház művészeti vezetőjeként; 1998-tól hat éven át Münchenben dirigálta a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarát.

Elsősorban Rossini-, Bellini-, Donizetti-, Verdi-, Debussy-, Bizet- és Gounod-operák karmestereként volt ismert, de repertoárjába tartozott számos huszadik századi egyházzenei kompozíció és Schubert összes zenekari műve is, mely utóbbiakat – számos operával együtt – lemezre is rögzítették.