Csilla, Noémi

Újjáépülhet az Erkel Színház

2005.02.23. 00:00

Programkereső

1911-ben nyílt meg a Népopera, a mai Erkel Színház elődje, amely mindmáig Budapest legnagyobb, 1935 nézőt befogadni képes színháza. 94 esztendő után elérkezett az idő, hogy a nagy múltú dalszínház megújuljon. A kulturális tárca és az Operaház magánbefektető bevonásával tervezi ezt megvalósítani.
bf43e948-3038-46ce-a06f-adff4d42764e

Mozgalmas története során az Erkel volt varieté, művelődési ház, sőt mozi is, de még bokszmeccseket is rendeztek itt az 1930-as években. Ugyanakkor számos világhírű művész lépett fel színpadán, többek között Fjodor Saljapin, Baniamino Gigli, Maria Jeritza, Placido Domingo, Luciano Pavarotti, José Carreras, valamint a milánói Scala együttese, a Bécsi Filharmonikusok, a párizsi Opera Comique társulata, de még egy japán kabuki-együttes is. Hangversenyt adott itt Bartók Béla, Bruno Walter, Toscanini és Furtwängler; itt vezényelte Josephin hercegnő című operettjének premierjét Kálmán Imre, és ebben az épületben kezdte pályafutását a későbbi neves karmester, Reiner Frigyes. A színház újjáépítésével a kulturális kormányzat és az Operaház a dalszínház legnemesebb hagyományait kívánja folytatni, és egyben méltó környezetet kívánnak teremteni az évtizedek óta magas színvonalú művészi munkához.

A legteljesebb korszerűsítés az Erkel Színháznak arra a részére vár, amelyet a közönség egyébként nem lát: ez az üzemi terület, a jelenlegi vasfüggöny mögötti teljes épületrész, amelynek színpadtechnikája ég a múlt század első feléből származik. Az épület közönségforgalmi része, fűtési rendszere is felújításra szorul. A megújult színházhoz föld alatti parkoló építése is elengedhetetlen.

A kormányzat nem tudja költségvetési forrásból biztosítani a beruházáshoz szükséges pénzt, ezért Public Private Partnership (PPP) keretében születik meg egy közcélú, ám piaci alapon működő beruházás, amelynek pénzügyi fedezetét általában teljes egészében a magánbefektető adja. Az elkészült beruházás eredményét a magánbefektető üzemelteti saját kockázatára, az állam pedig a használatért díjat fizet, amely kiszámítható üzleti működést tesz lehetővé.

Az Erkel Színház PPP projektjéhez először fel kell mérni, milyen mértékben érdeklődnek magánbefektetők a beruházás iránt, hogyan képzelik el azt, hogyan működtetnék és hasznosítanák az épületet: mely funkciókat tartanák meg, és milyen újakkal egészítenék ki azokat. Az előpályázat eredményeként a kiírók nem konkrét ajánlatokra számítanak, hanem a potenciális partnerek érdeklődését mérik fel: arra kíváncsiak, a befektetők milyen hasznosítási és üzemeltetési szerkezetben képzelik el e felújítást és a majdani működtetést. Az előpályázatot 2005 márciusában értékelik, ezt követően döntik majd el, hogy a felújítás pontosan milyen konstrukcióban valósítható meg. Ennek alapján kerülhet sor a PPP pályázat kiírására, amelynek eredményeképpen legkorábban 2006 elején kezdődhet meg a beruházás, és 2007-re készülhet el a felújított és kibővült előadó-művészeti létesítményeket magába foglaló épület.

A pályázathoz szükséges dokumentáció tartalmazza a pályázók tájékoztatására szolgáló adatokat az Erkel Színház épületéről, műszaki állapotáról, az esetleges használati terhekről, valamint a pályázat további ütemezését. A dokumentáció ára 100 000 forint, amely a jelentkezési időszak végéig vehető át a Magyar Állami Operaház titkárságán (1061 Budapest, Andrássy út 22.)

A pályázaton történő részvételre 2005. március 16-ig lehet jelentkezni. A pályázatok beadási határideje 2005. április 14. 16 óra.