Emma

Zeneművek rendelésre

2005.02.23. 00:00

Programkereső

Mától kortárs zenei fesztivál a Trafóban - A mai fiatal zeneszerzők nehezen tudnak elindulni a pályán. Ahhoz, hogy megéljenek, más zenei területeken kell munkát vállalniuk. Gyakran bemutatkozásra sincs lehetőségük, az asztalfióknak írják a darabokat - mondja Szigetvári Andrea, a Trafóban ma kezdődő Making New Waves.hu kortárs zenei fesztivál művészeti vezetője.

A hetedszer megrendezett eseménysorozat programjain minden évben a kortárs zene fiatal tehetségeit, új műfajait, irányzatait, más művészeti ágakkal való kapcsolatát mutatják be.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés tanszékén elektronikus zenét tanító Szigetvári szerint évente átlagosan négyen végeznek zeneszerzés szakon. Az elmúlt években egy igen tehetséges fiatal generáció fejezte be egyetemi tanulmányait. Közülük többen külföldön tanulnak, többnyire ösztöndíjjal. Arra ugyan még nincs példa, hogy külföldön is helyezkednek el, de a kinti tanulmányi idejük lejárta után valószínűleg erre is lehetőségük lesz. A többség itthon marad, ők viszont nem tudnak a zeneszerzésből megélni. Többnyire azért valamilyen formában a pályán maradnak, például középiskolákban, főiskolákon zeneelméletet, kreatív zenei gyakorlatot tanítanak, színházakban dolgoznak (mint zenei vezető vagy asszisztens), sokan pedig hangszeres tudásukat felhasználva helyezkednek el, például zongoratanárként vagy korrepetitorként. Persze van lehetőségük a nyilvánosság előtt is megjelenni, hiszen egyre több fesztivál törekszik arra, hogy fiatal zeneszerzőket is bemutasson, de egy-egy eseményre legfeljebb egy-két művet rendelnek, és a művek többségét szerzői honorárium nélkül mutatják be.

Mindezek miatt gondolták úgy a kétévente magyar programmal is jelentkező fesztivál szervezői, hogy idén a fiatal magyar zeneszerzőkre koncentrálnak: az ötnapos fesztivál műsorának nagy részét az erre az alkalomra rendelt művek alkotják. Bolcsó Bálint, Futó Balázs és Gryllus Samu egy-egy kamaradarabot, Dargay Marcell, Horváth Balázs és Vajda Gergely egy-egy ensemble darabot, Szakács Ajtony Csaba pedig egy multimédiás kisoperát komponált. Arról, hogy kit kérnek fel új mű írására, az előző évek tanítási tapasztalataira, valamint kollégái véleményére támaszkodva Szigetvári Andrea mint művészeti vezető dönt.

A szervezők másik célja, hogy a közönséget minél jobban bevonják a muzsikálásba: a HangJátszóHázban mindennap délelőtt tíz órától különböző zenei műhelyek munkájába kapcsolódhat be a látogató. Neves külföldi művészek segítenek megismerni például itthon kevéssé vagy egyáltalán nem ismert éneklési technikákat, műfajokat. Szigetvári Andrea szerint az elmúlt években a kortárs zenei újdonságok iránt fogékony törzsközönségük alakult ki, amelynek tagjai évről évre visszajárnak a fesztiválra.

Az először itt elhangzó műveket később már nem nagyon lehet meghallgatni, bár akadnak kivételek. Szakács multimédiás operáját például a Szombathelyi Bartók Fesztiválon is játsszák majd, és elképzelhető, hogy az MNW idei vendégei, a Trió Lignum és a holland De Ereprijs Orchestra később is műsorán tartja a számukra íródott műveket.