Konrád

Raiffeisen-koncertek a Bécsi Kávézóban

2005.02.24. 00:00

Programkereső

2005 tavaszán, minden hónap utolsó csütörtökjén 18 órától igényes zenei produkciók szólalnak meg a Bécsi Kávézó színpadán, a Rózsakert Bevásárlóközpont hangulatos kávéházában. A Raiffeisen Koncertek elnevezésű sorozat február 24-én, csütörtökön 18 órakor Gerendás Péter és zenekara latin estjével indul.
e136fd80-ef7e-4608-aa62-2c36860d4dd0

A Raiffeisen Bank Rt. évek óta tudatosan támogatja a magyarországi kulturális életet: a klasszikus zene területén a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjeit, valamint a hangversenyrendezéssel foglalkozó három Filharmónia Kht. fővárosi és vidéki bérleti sorozatait. A jazz műfajában elévülhetetlen érdemeket szerzett a pénzintézet a 2002 tavaszán indult Raiffeisen Jazz Klub létrehozásával, amely mára az egyik legsikeresebb budapesti koncertsorozattá nőtte ki magát. 2005 tavaszán a Raiffeisen-koncertek a Rózsakertben című sorozat ismét értékteremtő, új kezdeményezés a könnyen befogadható, de igényes populáris muzsika kedvelői számára. A Raiffeisen-csoportnak a kultúra iránti elhivatottsága hívta életre 2004 nyarán a Rózsakert Bevásárlóközpont Bécsi Kávézójában a Raiffeisen Jazz Klub „különkiadását”, a nyáresti szabadtéri hangversenyeket. A sorozat koncertjein olyan neves előadók léptek színpadra, mint például Pege Aladár, Szakcsi Lakatos Béla, Vukán György, Tony Lakatos és mások.

A mostani tavaszi sorozat első koncertjén az énekes-gitáros Gerendás Péter mellett a csapatban Nagy Zoltán zongorázik, Pengő Csaba nagybőgőzik; Gerendás fia, a csodagyereknek tartott hétéves Dani pedig dobol és ütőhangszereken játszik. Az új sorozat további időpontjai: március 31., április 28. és május 26.

Gerendás Péter a dél-amerikai népzenét játszó Los Pachungos együttes tagja volt, elvégezte a konzervatórium jazz-ének szakát, s már 1976-ban megalapította első saját zenekarát, a Láma együttest. Sokat turnézott Zoránnal és az LGT-vel – Presser Gábor zenekarának 1983-as angliai koncertkörútján is közreműködött. Ezután évekig Norvégiában „vendéglátózott”, majd 1987 óta újra itthon él. Dalokat írt Zoránnak, Koncz Zsuzsának, egy teljes lemezt Friderikának. Első szólóalbuma (908 címmel) 1992-ben jelent meg; ezt követte a Gerendás a deszkákon (1994), a Két hónap a nagy folyón (1997) és az Átölel a múlt (1999). Az elmúlt évtizedben Liszt-díjjal, Huszka Jenő-díjjal és eMeRTon-díjjal tüntették ki. Az ezredfordulón adta ki Kamaszkorom legszebb dalai című lemezét, amelyen vonószenekarral dolgozta fel a hatvanas-hetvenes évek emlékezetes slágereit. 2001 őszén Új dimenziók címmel jelent meg CD-je, 2003-ban pedig főszereplője volt a George Harrison Emlékkoncertnek (a Budapest Kongresszusi Központban) s az abból készült dupla lemeznek.