Zita, Mariann

Herbie Hancock Budapesten

2005.02.28. 00:00

Programkereső

Herbie Hancock 1998-ban megjelent Gershwin’s World című albumáról kapja elnevezését a művész május 26-ai budapesti koncertje. A Budapest Kongresszusi Központban tartandó koncerten – bár nem klasszikus zenei darabok lesznek műsoron – Bach lesz a nyitódarab, majd Gershwin, valamint Hancock szerzeményei mellett a ’20-as, ’30-as évek jazzszerzőinek művei hangzanak el.
9673357e-6b2e-41ee-b685-a1f254664f05

Herbie Hancock – a modern jazz egyik ikonja – 1940. április 12-én született Chicagóban. Csodagyerekként már 11 éves korában Mozart zongoraversenyt játszott a helybeli Szimfonikus Zenekarral. Középiskolai éveiben kezdett a jazzmuzsikával foglalkozni. 1960-ban csatlakozott a trombitás Donald Byrd együtteséhez. 1962 végén a Blue Note kiadónál jelent meg első önálló albuma, a „Takin’ Off” (azóta további 34 lemezt adott ki saját neve alatt).

A következő évben a ma már legendás Miles Davis Quintet tagja lett. 1966-ban készítette első filmzenéjét Michelangelo Antonioni „Blow Up”-jához (Nagyítás). 1973-ban már a Columbia-nál jelent meg a jazztörténet legnagyobb példányszámban elkelt jazz-funk lemeze, a „Headhunters”, amelynek „slágere” a „Chameleon” volt. 1980-ban ő mutatta be a világnak a V.S.O.P. Quartet szólistájaként az akkor 19 éves Wynton Marsalist. 1983-ban az elektronikus „Future Shock” Amerikában platina lemez lett, vezérdala, a „Rockit” Európában „tarolt” – az angol slágerlista 8. helyéig jutott (+ a videóklipért 5 MTV Award).

1986-ban Oscar-díjat kapott a „Round Midnight” című film zenéjéért. 1994-ben szerződött a jazztörténeti jelentőségű Verve lemeztársasághoz. Itt jelent meg 1998-ban „Gershwin’s World” című CD-je, amelyen George Gershwin és kortársainak művei szerepelnek szimfonikus felhangokkal. Ez a lemez Herbie Hancock egyik legjelentősebb műve, 1999-ben három Grammy-díjat kapott érte. Eddig összesen 9 Grammy-díjat gyűjtött be, a legutóbbit 2005. február 13-án Los Angelesben „A legjobb jazz hangszer szóló” kategóriában (Speak like a Child).

A „Gershwin’s World” kibővített, Robert Sadin által szimfonikus zenekarra hangszerelt változatát adja elő a budapesti koncerten a Herbie Hancock Quartet (Los Angeles), amelynek tagjai: Herbie Hancock (zongora), Lionel Loueke (gitár, ének), Dave Carpenter (bőgő), Richie Barshay (dob, ütőhangszerek). A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Robert Sadin (New York) vezényli. A zenekart Kovács László tanítja majd be, akitől nem áll távol a jazzmuzsika, hiszen a Miskolci Szimfonikus Zenekarral idén májusban második alkalommal megrendezendő fesztiválon jazz együttesekkel lépnek színpadra.

A Bartók Rádió élőben közvetíti, valamint rögzíti is a koncertet, amelyet év végén ismételnek meg. Jegyek 7 - 10 000 forintos áron március 8-tól kaphatók a Magyar Rádió Vevőszolgálatán, a Matáv Jegyirodában, a CD-Bárban, valamint a helyszínen.