Konrád, Tivadar

A zongoránál Piotr Anderszewski

2005.03.01. 00:00

Programkereső

Chopin- és Szymanowski-művek a Zeneakadémián Folytatódik a Zeneakadémián a világhírű zongoraművészeket bemutató sorozat: ma este fél nyolctól Piotr Anderszewski koncertezik.

A lengyel és magyar szülők gyermekeként 1969-ben született Anderszewskit ma generációjának egyik legnagyobb zongoraművészeként tartják számon. 1991-ben debütált Londonban, azóta rendszeresen játszik a világ leghíresebb hangversenytermeiben, mint a Théatre des Champs-Élysées vagy a Queen Elizabeth Hall. Koncertezett már a Londoni Filharmonikusokkal, a Müncheni Filharmónia Zenekarával, a Francia Rádió Nemzeti Zenekarával.

Előszeretettel foglalkozik Bach, Beethoven, Bartók és Webern műveivel. A BBC Music Magazine írta róla: "Bach és Beethoven legkomplexebb műveinek tolmácsolásában briliánsan meggyőző". A fiatalabb pianisták közül egyre inkább csatlakozni látszik a legnagyobbakhoz.

Bach, Beethoven és Webern műveit tartalmazó első szólólemeze 1996-ban jelent meg, és rögtön elnyerte a lengyel kritikusok díját, valamint felkérték egy teljes Bach-sorozat felvételére a Harmonia Mundi gondozásában. 2001-ben a Virgin Classics exkluzív művészeként Beethoven Diabelli-variációiból készített felvételt, amely több francia díjat is elnyert. Ebben az évben kapta meg a Királyi Filharmóniai Társaság díját is, amelyet a legjobb hangszeres előadónak ítélnek oda. Egy évvel később Szymanowski-díjjal tüntették ki a zeneszerző műveinek előadásáért.

A ma esti koncerten két Szymanowski-darabot (Szonáta, no 3., és Métopes) is előad két Chopin-mű társaságában (Barcarolle, op. 60.; h-moll szonáta, op. 58.).