Csilla, Noémi

Párok játéka a Nemzeti Hangversenyteremben

2005.03.01. 00:00

Programkereső

A Pannon Filharmonikusok 2004/2005-ös koncertévadában kiemelkedő esemény az a négy hangversenyből álló bérleti sorozat, amelyet a zenekar Párok játéka (Giuoco delle coppie) címmel indított Budapesten, az új Nemzeti Hangversenyteremben.
498e6061-6678-4f6d-b3c9-d0c7400d6547

Az első két koncert sikere után, 2005. március 4-én A valóság című est következik, amelyen Mozart Così fan tutte-nyitánya, Veress Sándor Passacaglia oboára és vonószenekarra című darabja, illetve Sosztakovics XI. szimfóniája csendül fel; vezényel és oboán közreműködik Hansjörg Schellenberger.

Hansjörg Schellenberger német oboaművész és karmester 1948-ban született Münchenben. Zenekari oboistaként kezdte pályáját, a hetvenes években – Herbert von Karajan irányításával – szólamvezetőként dolgozott a Berlini Filharmonikusoknál. Az 1980-as évek óta szólistaként és kamaramuzsikusként is egyre ismertebb: a berlini Haydn Ensemble alapítója, s olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Claudio Abbado, Carlo Maria Giulini, Riccardo Muti vagy James Levine.

2005. május 6-án A tűz című hangverseny zárja a budapesti bérleti sorozatot, ekkor De Falla, Händel, Sarasate, Bizet és Wagner „tűzzenéi” szólalnak meg a világhírű hegedűművész, Salvatore Accardo közreműködésével, Uri Mayer vezényletével.

A bérletsorozat mellett újabbat is indított a zenekar sorozata, amely az Európa Kulturális Fővárosainak Szimfonikus Zenekarai címet kapta. A kezdeményezés lényege, hogy 2010-ig – amikor egy magyar város lehet egy német várossal párban Európa Kulturális Fővárosa, s erre a címre Pécs is pályázik – minden esztendőben vendégül látnak egy szimfonikus zenekart olyan városból, amely már elnyerte ezt a címet. Így a pécsi közönség nemzetközi összehasonlításban is képet kaphat arról, milyen szakmai színvonalat képvisel a Pannon Filharmonikusok – Pécs csapata. A sorozat nyitó estjén, 24-én a Grazi Szimfonikus Zenekar adott koncertet Pécsett.