Konrád, Tivadar

Tündérmese

2005.03.02. 00:00

Programkereső

„Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Jánoska, aki megelégelte két testvére gonoszkodását és elindult szerencsét próbálni…” Így kezdődik a jó Tündér meséje, akinek segítségével találkozhatunk a mókás Aranylúddal, a Papucsszaggató Királykisasszonyokkal és még sok más mesehőssel.
788e5136-2808-436e-a08d-34761d9218f9

A Budapest Táncegyüttes – nagysikerű „Csipkerózsika” c. táncjátéka után – most ismét a mesék birodalmában kalandozik a gyerekekkel, ahol megismerkedhetnek a népi kultúra legszebb gyöngyszemeivel; sok-sok tánccal és zenével.

Zsuráfszki Zoltán, a darab Harangozó-díjas, Érdemes művész rendező-koreográfusa 1956-ban született Szikszón. 1971-75 között Budapesten tanult az Állami Balett Intézet (ma Táncművészeti Főiskola) néptánc-tagozatán. Györgyfalvay Katalin és Tímár Sándor növendékeként, az első ún. „legendás” évfolyamban egyetlen Nívó-díjasként végzett. Az ezt követő kilenc évben az Állami Népi Együttesben táncolt, ahol alkalma volt együtt dolgozni a szakma akkori elismert nagy előadóművészeivel. Fiatal táncosként az együttessel eljutott Japántól Dél-Amerikáig. Diplomát szerzett az Egri Tanárképző Főiskola pedagógia-népművelés szakán, levelező tagozaton. A ’80-as évek elejétől kezdve tíz éven keresztül a JATE együttes és a gyöngyösi Vidróczki Együttes művészeti vezetője volt. 1984 őszén több táncos kollégájával, barátjával megalapították – a „Párhuzam” csoport folytatásaként – a Kodály Kamara Táncegyüttest. Később megpályázta az államilag támogatott Budapest Táncegyüttes művészeti vezetői posztját, amelynek 1991 óta művészeti vezetője, 1993 óta egyben igazgatója is. Az együttes művészi munkája egyrészt az eredeti néptáncokat legautentikusabban reprezentáló színpadi megfogalmazásokra, másrészt a hagyományon alapuló gondolati tartalmú, tematikus jellegű, táncművészeti feladatokat jobban kiszélesítő, táncszínházi produkciókra épül.

A Budapest Táncegyüttes tánckara és zenekara közreműködésével most bemutatott „Tündérmese” című, gyermekeknek szóló táncjáték legközelebbi előadása március 6-án, délelőtt fél tizenegykor lesz a Nemzeti Táncszínházban (1014 Budapest, Színház u. 1-3.).