Béla

Operakülönlegességek a Tavaszi Fesztiválon

2005.03.03. 00:00

Programkereső

Orbán György: Bűvölet, Verdi: Alzira, Händel: Semele, Haydn: L’isola Disabitata és Eötvös Péter: Le Balcon című operájának előadása egyaránt különleges csemegének ígérkezik a 25 éves Budapesti Tavaszi Fesztivál műsorán.

Orbán György 67 perces kisoperája tulajdonképpen egy trilógia befejező darabjának tekinthető a Passió és a Karácsonyi mise után. A koncertszerű előadás ősbemutatóján közreműködik az ELTE Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara Baross Gábor vezényletével. A főbb szerepekben Cserna Ildikó (Flavia), Meláth Andrea (Bordélyosné), Mukk József (Orfeusz), Palerdi András (Víziorgonás) és Gábor Géza (Szenátor) hallható március 19-én este a Művészetek Palotájában.

Verdi nyolcadik, Alzira című operájának magyarországi bemutatója március 20-án lesz a Zenekadémián a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenekara és a Nemzeti Énekkar közreműködésével. A mű bemutatója 1845. augusztus 12-én volt Nápolyban. Az operát Verdi nagyon rövid idő alatt komponálta, betegséggel küszködve. A premieren a kor nagyszerű énekesei működtek közre, ám az opera csak mérsékelt sikert aratott. Később újra elővették és valamivel nagyobb sikerrel játszották, de a színpadokról ezután gyakorlatilag eltűnt. Bár 1967-ben Rómában sikerrel játszották, az Alzira továbbra is ismeretlennek számít.

Händel Semele című három felvonásos alkotását a műjegyzék többsége az oratóriumok közé sorolja, néhány operalexikon viszont önálló szócikkben ismerteti. Megint más operakalauzok nem is tudnak erről a darabról. A témát, amely a Metamorphoses-ből (Ovidius) származik, Händel előtt feldolgozta már John Eccles is, de az 1706 körül komponált operát 1972-ig nem mutatták be. A magyarországi bemutatón a Budapesti Kamaraopera előadásában lesz hallható a mű március 26-án a művészetek Palotájában.

„A lakatlan sziget”-et Haydn opera-karmesteri és operaszerzői munkásságának egyik legaktívabb időszakában, az 1770-es évek végén komponálta. A darab bemutatója Eszterházán volt 1779. december 6-án, Eszterházy Miklós névnapja alkalmából. Az április 2-ai, Zeneakadémiai koncerten Fischer Ádám vezényli az Osztrák-Magyar Haydn Zenekart, közreműködik Lisa Larsson, Németh Judit, Lothar Odinius és Thomas Berau.

04a0ade1-f6f8-4bfd-a754-7fe000e72d31

Komédiásnak, akrobatának, bohócnak és énekesnek kell egyszerre lennie Eötvös Péter „A balkon” című, 2001–2002-ben készült operája szereplőinek. Az opera zenéjének alapjául az ’50-es évek francia sanzonjai szolgálnak. A francia nyelvű magyarországi bemutatón a Miskolci Szimfonikus Zenekar kamaraegyüttese lép fel a zeneszerző vezényletével. A rendező Alföldi Róbert, a díszlet Kentaur munkája.