Zita, Mariann

Scott Henderson az A38 hajón

2005.03.06. 00:00

Programkereső

Scott Hendersonról minden túlzás nélkül elmondhatjuk, hogy az elmúlt évtizedek meghatározó gitárosa: játszott Chick Corea Electric Band-jében, majd megalapította az azóta legendássá vált Tribal Tech zenekart. Ezzel párhuzamosan az elmúlt tizenegy évben négy bluesos szólólemezt adott ki. Hazánkba is ezzel a produkcióval érkezik – a tagok között Kirk Covington-nal, a Tribal Tech szintén kultikus dobosával.
5b8084c4-02db-4a54-a4f7-99185928be2e

Scott Henderson már akkor is örökre ott lenne a világ legnagyobb gitárosai között, ha a Chick Corea Electric Band 1986-os stílusteremtő albuma után felhagy a zenéléssel. Pedig a java csak ezután következett: a Gary Willis basszusgitárossal alapított Tribal Tech-et a szakma és a nagyközönség egyaránt az utóbbi évtizedek legfontosabb fúziós zenekaraként tartja számon, amely a jazzes textúrákat elképesztően energikus előadásmóddal tette frissé és korszerűvé.

1994-ben azonban az addig főleg jazz-gitárosként ismert Henderson (a korábbiakon kívül játszott többek között a Zawinul Syndicate és Jean-Luc Ponty lemezein) hagyományos blues-lemezt készített „Dog party” címmel. Első ránézésre viccnek is tűnhetett volna a dolog, hisz Scott a blues összes kliséjét felsorakoztatta: a hangszerek közt szájharmonika és szaxofon, a szövegekben állandóan visszatérő kutya-tematika, nem beszélve arról, hogy a főhős Scott „Slim Hutchinson” Henderson néven jelenik meg a borítón. Ám néhány hang elég a lemezből a következő meglepetésig: igazi dögös, letisztult, stílusos, mégis virtuóz lemez lett, amely megjelenésének évében elnyerte a „Legjob blues album” címet a Guitar Player magazin olvasói szavazásán. Saját bevallása szerint Henderson egyfajta zenei kiteljesedésként kívánt visszatérni saját gyökereihez, úgy érezte, a jazzes/fúziós gitározás és a progresszív kompozíciók zenész-énjének csupán egy részét mutatják be. A kiteljesedés várakozáson felül sikerült: az egyszeri projektnek indult szólólemezt azóta további három követte, az ahhoz kapcsolódó világ körüli turnékról nem beszélve. A legutóbbi album nem más, mint az eddigi szólókarriert összefoglaló koncertlemez, amely „Scott Henderson Live” címmel február elején került a boltokba – ennek bemutató turnéja során látogat el a művész Magyarországra.

A „jazzista” Henderson kedvelőit itt szeretnénk megnyugtatni: egy Scott Henderson Blues Band koncert semmilyen szempontból sem hagyományos blues-koncert. Természetesen jó néhány Tribal Tech téma is elhangzik, Henderson szürrealisztikus játéka és a ritmusszekció dinamikus alapjai pedig még az ezeréves blues sémákat is teljesen új tartalommal töltik meg. A Scott Henderson Blues Band másik két tagja John Humphrey basszusgitáros (ld. még: Bobby Kimball, Carole King, Les Dudek, stb.) és Kirk Covington, a Tribal Tech ősember-testbe bújtatott matematika-professzor elméjű dobosa, aki nem kis meglepetésre az énekes szerepét is betölti az este során.

(2005. március 14. 21:00 A38 hajó)