Klaudia

Cenzúra a Bolsojban?

2005.03.07. 00:00

Programkereső

Heves vita tört ki a moszkvai Bolsoj Színház és az orosz parlament között egy avantgarde opera tervezett bemutatója kapcsán: a Duma szerint erkölcsi szempontok alapján felül kell vizsgálni a Rosenthal gyermekei című kompozíciót, amelynek bemutatóját erre a hónapra tervezik.
9f44e571-8d22-4d14-8b8d-f585641990d5

Vlagyimir Szorokin, a libretto írója és Katyerina Novikova, a Bolsoj szóvivője mélységes felháborodásuknak adtak hangot, és a sztálini idők, az állami cenzúra korszakának visszatérését emlegették az ügy kapcsán. Szergej Neverov, az Egységes Oroszország párt tagja úgy nyilatkozott: a felülvizsgálatra tett indítványával – melyet a képviselőház megszavazott – üzenni kívánt a színháznak. „A Bolsojnak az olyan nagy klasszikusokat kellene játszania, mint a Giselle vagy A hattyúk tava” – mondta.

A Rosenthal gyermekei című opera középpontjában egy őrült tudós áll, aki híres zeneszerzőket klónoz; a tudós halála után a komponisták elszabadulnak. A kompozíció műsorra tűzése radikális lépés a Bolsojtól, ahol mintegy huszonöt éve nem mutattak be új operát.