Béla

Madagaszkári és kanadai művészek a Francia Intézetben

2005.03.08. 00:00

Programkereső

A Tiharea elnevezésű madagaszkári vokális trió ad koncertet március 10-én, este fél nyolctól a budapesti Francia Intézetben, 16-án, este hétkor pedig a kanadai gitművész, Richard Seguin muzsikája lesz halható.

A Tiharea dalai, amelyek Antandroy nyelven, a nagy vörös sziget déli nyelvjárásában szólalnak meg, egyrészt az együttes saját szerzeményei, másrészt olyan hagyományos művek, mint a beko, azaz a tradicionális mesemondás, amely a lélek megnyugtatását és megbékítését szolgálja. Az együttes (nevük azt jelenti: gazdagság) segítségével felfedezhetünk olyan klasszikus ritmusokat, amelyeket a langoro (malgas harci dob) és a katsa (konzervdobozból készült hangszer) kísér, valamint meglepő dallamokat, hagyományt és modernséget ötvöző táncokat. A polifón dalok az egyedi Madagaszkár rejtélyes, részegítő világába vezetnek el.

75509679-c07f-4d3f-832b-8b44d3b31c04

Richard Seguin kanadai gitárművész bensoséges hangulatú előadása a nézőt pihentető hangulatba ringatja Seguin meleg hangjának és akusztikus gitárja dallamainak segítségével. Szövegei nemes egyszerűséggel írják le egy ember hétköznapjait. Megindító és megnyugtató élmény.