Emma

A duma operát tiltatna be

2005.03.09. 00:00

Programkereső

A duma tiltakozik egy új opera bemutatása ellen, amelynek premierjét erre a hónapra tervezik - olvasom a hírt a Magyar Színházi Portálon.

A tudósítás szerint a duma felszólította a hatóságokat, hogy vizsgálják meg a produkciót, és esetleg tiltsák be azt. Leonyid Gyeszjatnyikov műve, a Rosenthal gyermekei az elmúlt negyedszázadban az első új opera, amelyet a Bolsoj színpadra állított. A történet egy őrült tudósról szól, aki olyan híres zeneszerzőket klónoz, mint például Verdi, Mozart, Wagner, és amikor a tudós meghal, a klónok elszabadulnak.

Az orosz parlament szerint a darab túlságosan radikális változás a hagyományos Bolsoj-stílushoz, a Hattyúk tavához és a Diótörőhöz képest. Az opera szövegét Vlagyimir Szorokin írta, akinek Dagadt kék disznó című regénye korábban sok vitát váltott ki, minthogy Sztálin és Hruscsov elképzelt homoszexuális viszonyáról szólt. A képviselők szerint egy ilyen művész neve nem fonódhat össze a világ legnagyszerűbb operaházával. A március 23-ra, a színház új színpadára tervezett bemutatót Alekszandr Vegyernyikov vezényli, az előadás rendezője pedig a világhírű litván művész, Eimuntas Nekrosius, akinek Hamletja nemrég Budapesten is nagy feltűnést, forró lelkesedést és heves elutasítást váltott ki.

A Bolsoj viszont azzal vádolja a parlamentet, hogy a 30-as évek Oroszországát akarja viszszahozni, amikor Sosztakovics műveit az állami cenzúra betiltotta. A színház határozott szándéka, hogy bemutatja az új operát. A Sosztakovics-mű, amelyet akkor betiltottak, s amelynek betiltásával vette kezdetét a kemény hajsza a modern zene ellen, a Kisvárosi Lady Macbeth volt, amelynek eredeti változatát most szombaton mutatja be a budapesti Operaház Vidnyánszky Attila rendezésében. Egyébként ezen a szombat estén a moszkvai Bolsoj is éppen a Kisvárosi Lady Macbethet mutatja be Peskó Zoltán vezényletével, Temur Csheidze rendezésében.