Emma

Bretz Gábor nyerte a Maria Callas Énekversenyt

2005.03.10. 00:00

Programkereső

A Magyar Állami Operaház Opera Stúdiójának tagja, Bretz Gábor lett az Athénban rendezett nemzetközi megmérettetés, a Maria Callas Énekverseny egyik győztese. Az ifjú művészek 2005. február 26. és március 5. között, opera és oratórium kategóriában mérhették össze tudásukat a hellén fővárosban.

A versenyre – amelyet a görög Athenaeum Nemzetközi Kulturális Központ szervezett – ötvennyolcan jelentkeztek, s az énekesek között román, török, bolgár, amerikai, orosz, osztrák, kanadai, ukrán, kínai, lengyel és természetesen sok görög művész is akadt, Magyarországot azonban egyedül Bretz Gábor képviselte. Közülük 27-en jutottak be a középdöntőbe, s végül az utolsó fordulóban kilencen léptek a zsűri elé, amelynek elnöke Luigi Alva volt. A grémium munkájában Inge Borkh, Francesco Ernani, Peter Mario Katona, Marina Krilovocz, Jevgenyij Nyesztyerenko, Kostas Paskalis, Jeannette Pilou, Sergio Segalini és Joan Sutherland vett még részt.

34d27f1a-ed8c-4061-be6d-c60523a6ae17

Az oratórium-kategóriát a görög Fanie Antonelou nyerte meg, második helyen az észak-koreai Se Il Kim végzett, harmadik pedig honfitársa, Sang-Cheon Jung lett. Az operaénekesnők versenyében három orosz hölgy osztozott a dobogón, Marina Poplavskaya győzedelmeskedett, mögötte Anna Viktorova és Veronika Dzhioeva végzett. A férfiaknál Bretz Gábor vehette át az első díjat, a második az észak-koreai Kang-Ji Choi lett, a harmadik helyet pedig a szintén észak-koreai Sung Min Lee kapta.

A fiatal magyar basszista előadásában Mozart-, Gounod-, Bellini- és Verdi-áriák, valamint Schubert-dalok hangzottak el; kísérője Mazalin Wanda volt, aki az énekest a versenyre felkészítette.