Csilla, Noémi

A Bartók rádió áprilisi programjai

2005.03.14. 00:00

Programkereső

József Attila-emlékműsorokat, a Magyar Rádió zenei együtteseinek oratorikus és szimfonikus zenekari hangversenyeit, kortárs kompozíciókat, operaközvetítéseket és jubileumi kóruskoncertet kínál áprilisban a Bartók rádió. A részletes ismertetések az alábbiakban olvashatók.
a8c0c458-1e87-44ae-84f3-2e8fc0c51880

József Attila-centenárium
Április 11-étől naponta a kora délutáni időszakban 15 részben elhangzik a költő összes verse. A születésnapi ünnepi hangversenyt, melyen József Attila-versekre komponált művek szólalnak meg, 13-án közvetíti a Bartók rádió.

A zenei együttesek hangversenyei
Április 1-jén a szlovéniai Lendvára látogat a Magyar Rádió Énekkara és Szimfonikus Zenekara, ahol Kodály Psalmus Hungaricusát adják elő Strausz Kálmán vezényletével. A Rádióénekkar április 17–25. között örmény hangversenykörúton vesz részt, ahol – az 1915-ös örmény genocídiumra emlékezve – Mozart és Verdi Requiemjét szólaltatják meg. Április 9-én Debussy- és Ravel-műsorral folytatódik a Zenekar „Zenék tükörben” bérlete a Zeneakadémián; Vásáry Tamás kamarapartnere ez alkalommal Frankl Péter lesz. Április 15-én Kobajasi Kenicsiró vezényli a Rádiózenekart és -énekkart a Zeneakadémián; a Berlioz-esten a Fantasztikus szimfónia után az e műhöz szorosan kapcsolódó Lélio (avagy visszatérés az életbe) című szimfonikus költemény hangzik el – kései magyarországi bemutatóként.

Hangversenyciklus a XX–XXI. század zenéjéből
A Lázár Eszter szerkesztette sorozat az idén április 27-én kezdődik az Olasz Kultúrintézetben: a nyitókoncert műsorán Bánkövi Gyula A szél virágai c. kompozíciójának ősbemutatója, Lendvay Kamilló Az égi város c. oratóriuma, Pierre Jalbert Végtelen terek és magyarországi bemutatóként James MacMillan Sinfoniettája hangzik el a MR zenei együtteseinek előadásában, Hamar Zsolt vezényletével.

Operák és hangversenyek külföldről
Áprilisban öt alkalommal sugároz élő operaelőadásokat a Bartók rádió a New York-i Metropolitanből: 2-án Richard Strauss Rózsalovagját, 9-én Puccini Toscáját, 16-án Mozart Varázsfuvoláját, 23-án Wagner Walkürjét, 30-án Gounod Faustját. Április 8-án a frankfurti Alte Operből Bruckner VIII. szimfóniáját közvetíti a rádió Eliahu Inbal vezényletével. 14-én Nikolaus Harnoncourt dirigálja a Berlini Filharmonikus Zenekart a Filharmónia nagytermében Schubert-műsorral, 28-án a Dán Rádió hangversenytermében Bobby McFerrin áll az ottani Rádiózenekar és -énekkar élén, 29-én a stockholmi Berwald-teremben a Svéd Rádiózenekar koncertjének szólistája Grigorij Szokolov lesz.

Kórus-jubileum
Április 23-án szombaton délután a 30 éves debreceni Bárdos Lajos Leánykar énekel a Márványteremben Szigeti István-, Bárdos-, Schumann-, Debussy- és Kodály-műveket karnagyuk, Szesztay Zsolt vezényletével.