Konrád

Carreras Demján vendége volt

2005.03.16. 00:00

Programkereső

Felmerült, hogy a világhírű spanyol tenor José Carreras, aki a Művészetek Palotája hétfő esti megnyitójának díszvendége volt, hamarosan önálló koncertet is adjon a házban, a fellépés időpontjáról még folynak a tárgyalások - mondta lapunknak Takács Ildikó, a Trigránit Rt. kommunikációs igazgatója. Carreras hét eleji budapesti tartózkodásának költségeit egyébként a sztárt Magyarországra invitáló Demján Sándor állta. A látogatás költségei nem publikusak - mondta Takács Ildikó.

Különböző híresztelések szerint Kocsis Zoltán a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója akadályozta meg, hogy José Carreras a Művészetek Palotája hétfő esti nyitó hangversenyén fellépjen. Mint arról tegnapi számunkban beszámoltunk Carreras a koncert napjának délutánján szűkkörben néhány újságíró és a ház tulajdonosainak a jelenlétében két dalt adott elő és ezzel a hivatalos magyarázat szerint beénekelte az új termet. Mindenesetre nem tűnik túl logikusnak, hogy a terem akusztikáját, miért egy énekhanghoz állítják be egy zenekari koncert előtt. Lapunk kérdésére Takács Ildikó elmondta, hogy a híresztelések nem felelnek meg a valóságnak, hiszen Carrerast személyesen Demján Sándor hívta meg és tartózkodásának költségeit is ő állta, de nem azzal a céllal, hogy lépjen fel a koncerten, hanem díszvendégnek invitálta. A hétfő délután elhangzott két dalt interjúval kiegészítve, pedig tegnap az MTV Este című adásában a szélesebb nyilvánosság is élvezhette. Takács Ildikó hozzátette, a Művészetek Palotája beruházója Demján Sándor szerette volna, ha egy világhírű tenor személyes tapasztalatai alapján alkot véleményt a hangversenyterem akusztikájáról, ezért kérte őt a "beéneklésre". A későbbiekben, amint találnak megfelelő időpontot Carreras önálló koncertet is ad a palotában.

Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok ügyvezetője közölte, szó sincs arról, hogy Kocsis Zoltán féltékenységből "kitúrta" Carrerast a hétfő koncertről. A zenekar korábban Budapesten és Japánban is fellépett a tenorral és jó a kapcsolat az együttes és a neves szólista között. "Kocsis Zoltán és a zenekar a hangverseny előtt egy héttel értesült Carreras budapesti jelenlétéről. Felvetődött, hogy a világhírű művész énekeljen a koncerten, de végül Kocsis Zoltán és Demján Sándor megállapodott abban, hogy a könnyed olasz dalok nem illenének a megnyitó programjához, vagyis Bartók és Kodály közé nem lehet egy teljesen más hangulatú műsort beilleszteni. Demján Sándor egyébként semmilyen nyomást nem gyakorolt azért, hogy Carreras szerepeljen a hangversenyen" - mondta az ügyvezető igazgató.