Konrád, Tivadar

A Szépség és a Szörnyeteg – bemutató az Operettszínházban

2005.03.18. 00:00

Programkereső

A Budapesti Operettszínházban ma este lesz a premierje az első és egyben világhírű Disney-musicalnek, A Szépség és a Szörnyetegnek, amely a 25. Budapesti Tavaszi Fesztivál díszbemutatója.
e31dc25f-399c-4dd7-8053-8e129c76eccd

A Disney-rajzfilm bemutatójakor megnyerte a legjobb betétdalnak és a legjobb filmzenének járó Oscar-díjat, ezen kívül – animációs filmek közül elsőként – a legjobb film kategóriájában is jelölték. New York, London, Los Angeles, Toronto, Sydney és Tokyo után a Budapesti Operettszínház tűzi műsorára a családi darabot, hogy a magyar közönséget is elvarázsolja a technikai csodák, a speciális effektusok, a káprázatos díszletek és jelmezek kavalkádja, valamint Alan Menken, Howard Ashman és Tim Rice feledhetetlen dalai.

A magyar szöveget Kerényi Miklós Gábor és Somogyi Szilárd írta, az előadás rendezője Böhm György. A díszletet Rózsa István a jelmezeket Túri Erzsébet tervezte. A maszkokat két nemzetközi hírű mester készítette, a végső nagy átalakulás pedig, a Szörnyeteg királyfivá változása a David Merlini szabadulóművész által kitalált trükk.

A kétrészes musicalt két szereposztásban játsszák, gy a főszerepekben Szinetár Dóra és Kékkovács Mara (Belle, a Szépség), valamint Homonnay Zsolt és Szabó P. Szilveszter (A Szörnyeteg) látható.

A musical címadó dala, A szépség és aSörnyeteg korábban Grammy- és Oscar-díjat kapott. A dal popverziójának magyar nyelvű változatából Maxi CD készül Siménfalvy Ágota és Bereczki Zoltán előadásában.

A Szépség és a Szörnyeteg számokban

Az első 20 előadásra már elővételben elfogyott 18.000 jegy.

A Szörnyeteg kastély 1 hónapig készült az ország egyik legnagyobb díszletgyártó műhelyében.

Az előadás speciális jelmezei – Münchenből érkezett anyagokból – 6 hétig készültek a Budapesti Operettszínház varrodájában, valamint jó néhány külső kivitelezőnél.

A 78 szereplő 708 órát próbálta eddig a művez, amelyhez 101 paróka, 109 pár cipő, 275 darab ruha készült.

Mindehhez 2871 méter anyagot és 13.472 méter szalagot használtak fel.

Az előadás fényét 27 intelligens lámpa és 203 reflektor szolgáltatja.