Béla

Felújítják a Bolsoj Színházat

2005.03.19. 00:00

Programkereső

Vlagyimir Putyin orosz elnök jóváhagyta a moszkvai Bolsoj Színház felújítási terveit. Az idén júliustól várhatóan 2008 elejéig tartó munkálatok becsült költségei közel egymilliárd dollárt tesznek ki.
9f44e571-8d22-4d14-8b8d-f585641990d5

A felújítás gondolata már az 1980-as években felmerült, de főként az anyagi erőforrások hiánya miatt a terv nem valósult meg. Az épület bejárása után Putyin kijelentette: egy pillantás is elég annak megállapításához, hogy az épület réges régen megérett a felújításra, és megígérte, hogy a kormány figyelemmel kíséri majd a munkálatokat annak érdekében, hogy a kitűzött időpontra átadhassák a közönségnek a megújult színházat.

Egy 1856-os tűzeset után a Bolsoj belsejét ugyan felújították, a színfalak mögötti területek azonban szűkek és sötétek. Az elektromos vezetékeket, amelyek helyenként kötegekben csüngenek a falon, az 1940-es évek óta nem cserélték ki. A munkálatok ideje alatt a Bolsoj társulatai abban az új épületben fognak játszani, amelyet a renoválásra gondolva már korábban felépítettek, s amelyet pár éve már használnak is a művészek.

A moszkvai épület felújításával párhuzamosan a szentpétervári Marinszkij Színházat is renoválni fogják. A mintegy négyszáznegyven-millió dollárba kerülő munkálatok várhatóan szintén 2008 elejére – Putyin elnöki ciklusának végére – fejeződnek be.